Do Lysic se po dvou dekádách vrací unikátní obraz

Lysice - Vzácný obraz, který zloději ukradli před 21 lety, se vrátil na zámek v Lysicích. Malbu se podařilo vypátrat na aukci v Rakousku, když pomohla Interpolem provozovaná databáze zcizených děl. Právě fotodokumentace uměleckých předmětů vyšetřovatelům jejich hledání výrazně usnadňuje.

Při krádeži zmizel z Lysického zámku i portrét Jana Nepomuka Csákyho. Šlo o miniaturu, konkrétně malbu olejem na plechu. Nikdo z místních přitom nevěřil, že se vrátí, a proto na jeho místo umístili jiný obraz. Policie sice vypátrala podezřelého, ten ale později zemřel a po cennostech se slehla zem. Po dvaceti letech se ho překupník v Rakousku pokusil prodat. Nakonec jej prozradila právě databáze Interpolu. 

Martina Medková Rudolfová, kastelánka zámku

„Obraz je z konce osmnáctého století, je poměrně velice krásně zachovaný a už jenom zpracováním a provedením je poměrně dost unikátním.“

Umělecká díla už se nekradou tolik, co dřív

Vůbec nejvíce uměleckých děl mizelo v 90. letech, teď však krádeží ubývá. Například v Jihomoravském kraji pozorují kriminalisté úbytek téměř o polovinu. Podle mluvčí jihomoravských policistů Petry Vedrové je to také tím, že kostely, zámky a hrady jsou proti krádežím mnohem lépe zabezpečeny. 

Návrat obrazu do Lysic (zdroj: ČT24)

Nyní je v policejní databázi celkem 20 tisíc ukradených historických předmětů. Vrátit se podařilo pouze 1 300 věcí. Ne všude ale z vrácení zmizelého obrazu měli radost. Například když policisté na farnost ve Křtinách přivezli ukradený obraz a chtěli ho uložit zpět na půdu, zjistili, že zloději odtamtud ukradli všechny zbylé obrazy ze stejné sbírky. 

Stejně jako zámek v Lysicích, který byl zabezpečený už pár měsíců po velké krádeži v roce 1992, jsou pod elektronickou ochranou téměř všechny kostely ve větších městech.