Bourání mostů na D1 začalo, dálnice je uzavřena

Praha – Třetí série bourání mostů, které stojí nad dálnicí D1, si vyžádá úplnou čtrnáctihodinovou uzavírku středočeského úseku Šternov–Psáře mezi 41. a 49. kilometrem. Začala v sobotu ve 20:00 a potrvá až do nedělních 10:00. Řidiči, kteří v noci nebo v neděli ráno po „déjedničce“ pojedou, proto musí počítat se zpožděním v řádu desítek minut, které stráví na objízdných trasách.

Mezi Šternovem a Psáři nechá Ředitelství silnic a dálnic strhnout dva mosty a postavit nové, aby bylo možné dálnici rozšířit a v budoucnu ji bez dalších nákladných úprav mostů přestavět na šestipruh.

Řidiči budou muset sjet na objízdné trasy, při cestě po nich prozkoumají velkou část Benešovska i část Kutnohorska. Velké zdržení je třeba očekávat zejména při jízdě směrem na Prahu, kde oficiální objízdná trasa končí až o jeden úsek dále než samotná uzavírka, řidiči tak po silnicích druhé třídy pojedou od Psář až k Ostředku (34. kilometr). Ještě horší následky bude mít uzavírka pro řidiče kamionů, kteří si zajedou až do Tábora.

Objízdná trasa pro osobní dopravu a další vozidla do 12 tun povede ve směru na Brno po silnicích druhé třídy přes Divišov, Vlašim a Tehov. Cesta tak bude asi třikrát delší co do ujeté vzdálenosti i času – zpoždění tak bude asi čtvrthodinové.

Ve směru na Prahu povede objízdná trasa jinudy – přes Zbizuby, Uhlířské Janovice a Sázavu. Tato cesta je oproti jízdě po dálnici více než dvakrát delší, zpoždění bude asi čtyřicetiminutové. Ještě delší bude objízdná trasa pro nákladní vozidla nad 12 tun, která budou cestovat výhradně po státních silnicích přes Tábor a Pelhřimov.

  • objízdná trasa (do 12 t) směr Brno: exit 41 Šternov – silnice II/111 – Divišov – silnice II/113 – Vlašim – silnice II/125 – exit 49 Psáře
  • objízdná trasa (do 12 t) směr Praha: exit 49 Psáře – silnice II/124 – Uhlířské Janovice – silnice II/335 – Sázava – silnice II/110 – 34 Ostředek
  • obousměrná objízdná trasa nad 12 t: exit 21 Mirošovice – silnice I/3 – Tábor – silnice I/19 –Pelhřimov – silnice I/34 – exit 90 Humpolec
Objízdná trasa pro vozidla do 12 tun
Zdroj: ČT24

Vlašimský starosta Luděk Jeništa se obává, že auta, která budou jeho městem projíždět po oficiální objízdné trase ve směru na Brno, ucpou okolí dvou městských křižovatek. Chce však problémům předejít. „Bude ve službě víc strážníků, kteří budou připraveni dopravu řídit,“ slíbil starosta Jeništa. Doufá však, že se motoristé jízdě mezi Prahou a Brnem v době uzavírky vyvarují, na totéž spoléhá i policie.

Mnohem delší uzavírka čeká na lidi, kteří po mostech určených k demolici přejíždějí přes dálniční koridor. Podle starosty obce Psáře Ladislava Kadlečka nedaleký most přes D1 používají motoristé, zemědělci i chodci. „Bude to složitější, ale budeme se bez něj muset obejít,“ podotkl.

Druhý bouraný dálniční most je u Šternova, jeho stržení však podle starosty Zdeňka Eichlera nezpůsobí větší potíže, protože je poblíž jiný most. Ten se bude bourat až při další fázi dálniční modernizace.

Dálnice D1 bude od zahájení velké modernizace uzavřena již potřetí. Poprvé museli řdiči na objízdné trasy v červnu, kdy se boural most mezi Humpolcem a Jihlavou, potom znovu na počátku července, kdy nechali silničáři strhnout hned šest mostů v úsecích Loket–Hořice a Lhotka–Velká Bíteš.