Sesuv na D8 prozkoumají geologové, určí cenu opravy i délku zpoždění

Prackovice nad Labem (Litoměřicko) – V místě, kde se na čerstvě postavenou část dálnice D8 sesunula zemina, začne geotechnický průzkum. Schválila ho vláda. Půjde o první krok k odstranění škod, které jsou další komplikací na trnité cestě za dokončením dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi.

Radní z Ústeckého kraje se obávali, že současná vláda v demisi ponechá geologický průzkum až na své nástupce. To se nestalo, přesto až po dokončení průzkumu bude jasné, jak velké zpoždění dostavba dálnice D8 – již tak zpožděná o mnoho let – ještě nabere. Geologický průzkum, který bude stát zhruba 50 milionů korun, také ukáže, co je potřeba v místě sesuvu udělat a kolik to bude stát. Dosavadní odhady hovořily o stovkách milionů i miliardě korun.

Podle Ředitelství silnic a dálnic a České geologické služby svah stále není stabilní a při nepříznivém počasí hrozí, že se masa zeminy může dát opět do pohybu. Podle studie bude potřeba prozkoumat a zabezpečit mnohem širší území od vrchu Kubačka po břeh Labe u Litochovic.

Na postavený, ale zatím neotevřený úsek dálnice D8 u Litochovic nad Labem, se po vydatných červnových deštích sesunulo na půl milionu kubíků zeminy i s lesem. Kromě dálnice zničil také nedalekou železniční trať, která vede z Lovosic do Teplic, a poškodil zařízení kamenolomu Dobkovičky. Případné další pohyby nestabilního svahu by mohly ohrozit i samotné Litochovice.

Na zasypané části dálnice G8 proběhne geotechnický průzkum (zdroj: ČT24)