Rybníky na Vysočině trápí sinice. Kontrolujte kvalitu vody

Vysočina - I když se teplota o víkendu přiblíží třicítce, což je přímo vybízející ke skoku do vody, na mnoha místech se to nedoporučuje. Kvůli horku v posledních dnech se voda kazí, a proto hygienici už na třech místech koupání zakázali. Na dalších pak varují před alergiemi a střevními problémy. Žádné pokuty za porušení zákazu na plavce nečekají, a proto se na omezení moc nehledí.

Velké Dářko je jednou z největších rekreačních oblastí Vysočiny. V pátek dopoledne se koupali jen někteří nadšenci. Průhlednost vody je špatná, je zde přítomno vysoké množství sinic a chlorofylu, proto je voda nevhodná ke koupání. Mnozí z návštěvníků to ani netušili – žádná cedule s varováním zde není.

Zákaz koupání je i v Pilské nádrži u Žďáru nad Sázavou. Některé to ale neodradí. „Je to príma, krásný, teplý. Oni to děcka rozlítají. Minulý týden tady bylo dvacet děcek,“ prozrazuje rekreant František Němec.

Jak posoudit kvalitu vody?

Posoudit kvalitu vody je možné za pomoci plastové lahve. Vodu je potřeba nabrat a nechat deset minut odstát. „Pokud zelená hmota stoupá, znamená to, že tam jsou sinice, pokud by klesala, byly by tam řasy,“ doplňuje Brychta.

Sinice představují zdravotní rizika, vyrážky, alergie a střevní problémy. Na Vysočině hygienici kontrolují vodní plochy každý druhý týden. Na třech rybnících vyhlásili úplný zákaz, na dalších šesti je voda ke koupání nevhodná.

Rybníky na Vysočině trápí sinice (zdroj: ČT24)