V Trutnově končí český Woodstock

Trutnov – Open Air festival v Trutnově dnes večer končí. S ním i hlavní festivalová sezona tohoto léta. Kultura takových rockových setkání pod širým nebem začala v Česku už před 26 lety právě na loukách u Trutnova.

Festival nabídl přes osmdesát kapel, undergroundový stan nebo třeba knihovnu s texty – jak místní říkají – náčelníka Václava Havla. Festival se hlásí k tradici legendárního Woodstocku. Ten trutnovský se konal na den přesně po čtyřiačtyřiceti letech. Pořadatelka festivalu Eva Navrátilová neskrývala radost s klidným a veselým průběhem festivalu, stejně tak s tím, že všechny kapely přijely tak, jak měly.

Hudební hvězdy jako John Mayall, Natascha Atlas nebo Julian Marley ale tentokrát hrály na Bojišti pod Sněžkou až druhé housle. Hlavní hvězdou byl totiž v trutnovském areálu beze vší pochyby herecký představitel filmového Vinnetoua Pierre Brice. Šlo o setkání, při kterém se leskly oči nejen jemu, jak přiznal zakladatel festivalu Martin Věchet.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

První ještě ilegální ročník v roce 1987 rozehnala StB kropicími vozy s močůvkou. Teď zas pořadatele trápí rozpínavost průmyslových areálů v sousedství a hygienici, kteří hlasité produkce pravidelně trestají statisícovými pokutami.