Frýdlantsko nesmí být smetištěm, vzkazuje inspekce životního prostředí

Frýdlant – Tisíce tun odpadu, hlavně starého textilu a plastů, dovezla v roce 2005 z Německa a Rakouska do severních Čech společnost Nisa Recycling. O skládku se ale dále nestarala, později tam dokonce propuklo několik požárů a vedení firmy je dnes téměř nedohledatelné. To jsou důvody, proč se Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) rozhodla firmě udělit rekordní pokutu 25 milionů korun.

  • „Pokuta je tak vysoká proto, že přibližně stejná částka bude potřeba k odstranění skládky. Pokuta už nabyla právní moci, přestože si firma Nisa Recycling nevybírá poštu, nereaguje na e-maily, nekomunikuje,“ řekla pro Mladou frontu Dnes vedoucí oddělení odpadů ČIŽP Drahuše Dráská.

Jednatelem firmy, která ilegálně navezla do Arnoltic na Frýdlantsku tisíc tun odpadu, je totiž Moldavan Ivan Barbescu, který má zahraniční pobyt hlášen ve městě Cimislia nedaleko rumunských hranic. Kde ale opravdu žije, nikdo neví, stejně jako úřady netuší, zda se jim podaří pokutu od firmy získat. Podle Dránské je jednatel firmy takzvaným bílým koněm. „Podali jsme trestní oznámení na manipulaci s obchodním rejstříkem. Policii se v tomto bodě ale nepodařilo vinu prokázat,“ uvedla.

S odstraněním skládky možná pomůže německá strana, kraj s ní teď vyjednává

Představitelé Libereckého kraje o pomoci s odstraněním skládky vyjednávali s úřady v Německu, odkud většina odpadu pochází. Kraj jednal například se spolkovou agenturou, která se zabývá odstraňováním černých skládek v bývalém východním bloku, z německé strany by chtěl získat až 450 tisíc eur, což by pokrylo zhruba polovinu nákladů na odstranění skládky. S tím kraj slibuje začít do konce letošního roku.

Na skládky odpadu dovezeného na Frýdlantsko z Německa upozornili lidé už v roce 2005. Inspektoři životního prostředí objevili na několika místech 3 062 tun plastů a 5 375 tun textilu většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech. Problémy se skládkami na Frýdlantsku začaly o dva roky později, kdy poprvé začal uskladněný odpad hořet. V Dolní Řasnici tehdy skládku zapálil neznámý žhář, další skládka hořela o dva roky později v nedalekých Černousích, koncem loňského roku trval požár skládky u Arnoltic dokonce dva týdny a shořely při něm asi tři tuny odpadu. Od posledního požáru je skládka pod přísnějším dohledem obce i policie.