Nad Vyšší Brod se vznesl poštovní balon

Vyšší Brod / Lipno nad Vltavou - Unikátní pamětní dopisnice, jež vydala Česká pošta při příležitosti česko-rakouské Zemské výstavy, by měly už dnes dorazit ke svým adresátům. Svou cestu zahájily netradičně - poštovním balonem. Včera ráno se vydaly z poštovního muzea ve Vyšším Brodě, vzduchem doputovaly na Lipno. Pro běžný provoz není tento způsob přepravy příliš praktický, proto se používá zřídka. Velmi oblíbený je ale u tuzemských i zahraničních sběratelů. Jeho půvab tkví v tom, že nikdy není jisté, kde balon s poštovními zásilkami nakonec přistane.

Balonovou poštou se svezly jen dopisnice vhozené do speciální historické schránky z 19. století umístěné ve vyšebrodském poštovním muzeu. „Jsou oraženy denním razítkem vyšebrodské pošty s obrazovou částí, kde je silueta vyšebrodského kláštera, a též takzvaným kašetem, aby bylo potvrzeno, že cestovaly balonem,“ popsal ředitel muzea Jan Galuška.

Odsud v poštovním pytli zamířily přímo do balonového koše. Ten odstartoval z místního fotbalového hřiště - před muzeem, které sídlí v bývalém klášteře, totiž nebylo pro vzlet balonu dost místa. „Kdyby hodně foukalo, tak letíme klidně do Českých Budějovic, ale tohle má v moci matka příroda. A v tom je ta balonová pošta nádherná, že se to nedá moc plánovat dopředu,“ říká kapitán poštovního balonu Tomáš Stejskal.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Tentokrát vítr letecké poště příliš nepřál. Balon doručil pamětní zásilky na louku nedaleko asi šest kilometrů vzdáleného Lipna nad Vltavou. A tak jejich putování k adresátům už pokračovalo běžnou cestou z tamní poštovní pobočky.

Přestože při cestě balonem může vítr zavát dopis místo k adresátovi úplně na druhou stranu, je to historií prověřený způsob poštovní přepravy. Třeba v roce 1870 ho využívali občané obléhané Paříže. U nás má bezmála padesátiletou historii. „Pošta a filatelisté stáli u renesance balonového létání v Československu. Ten první byl mimo jiné postaven i s podporou světové výstavy poštovních známek Praga 1968,“ dodal Galuška.