Žatečtí chmelaři přišli kvůli vodě o polovinu úrody

Lounsko - Sklizeň chmele na Lounsku začala, letošní výnosy ale poznamená proměnlivé počasí, především pak červnová povodeň. Ta podle pěstitelů způsobila na chmelnicích škody za 90 milionů korun.

Chmel má vláhu rád, povodeň, která přišla před dvěma měsíci, na něj ale byla už moc. Tam, kde chmelnice zatopila voda, budou proto podstatně nižší výnosy, než se čekalo. „Počítáme, že bude tak o 40-50 procent menší sklizeň,“ říká Karel Dittrich z Agrofarmy Lenešice.

Podle pěstitelů pustili správci povodí do jejich chmelnic velkou vodu úmyslně. „Takový ten přístup, že se to rozleje jenom do polí, to já nemohu přijmout,“ stěžuje si Vladimír Rain z Rolnického družstva Dobroměřice. Povodí Ohře se ale brání a říká, že pěstitelé by si měli uvědomit, že poškozené chmelnice jsou v záplavovém území. 

Odmítají také námitky, že se nechranická přehrada měla začít upouštět mnohem dříve. „Jsem přesvědčen, že jsme lépe manipulovat nemohli,“ říká Martin Cidlinský z Povodí Ohře.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Jisté je, že někde už po povodni chmel neporoste. Výměra chmelnic v ČR je přitom v této chvíli na historickém minimu, ačkoli jsme stále celosvětově na třetím místě. „Dneska jsme na 4 300 hektarech, a to je ta mez,“ konstatuje Zdeněk Rosa z Chmelařství Žatec. Další pokles by už mohl znamenat ztrátu trhů.

Chmelaři teď budou po pivovarech chtít, aby s farmáři uzavírali dlouhodobé smlouvy, aby si pěstitelé mohli na obnovu chmelnic naspořit nebo půjčit.