Na Seči kvůli nedostatku kyslíku hromadně hynou úhoři

Pardubice - Na přehradě Seč na Chrudimsku hromadně hynou úhoři. Rybáři jich už vylovili dva a půl tisíce. Přestože u nich laboratorní rozbory odhalily přítomnost parazita, podle rybářů to není hlavní důvod masového úhynu. Na vině prý je nedostatek kyslíku.

Smutný pohled na hromady mrtvých úhořů trápí rybáře od začátku srpna. Uhynulé ryby sbírají na hladině a u břehů sečské přehrady. Mrtvých úhořů je už pětkrát více, než kolik jich za celou sezonu uloví sportovní rybáři. Zatím jich napočítali dva a půl tisíce. „Pro rybáře je to katastrofa, protože trvá několik let, než úhoř doroste délky zhruba 60 centimetrů,“ poznamenal vedoucí sečské rybářské stráže Pavel Dubský.

Rozbory prokázaly, že mrtvé ryby v sobě mají parazita - krevnatku úhoří. Tato hlístice ale v tak velké míře škodit nemůže. „Podle názoru veterinářů výskyt hlístice nezapříčinil sám o sobě úhyn úhořů, může to být jenom jako podpůrný faktor,“ řekl Jan Pohl z Českého rybářského svazu. Hlavním důvodem úhynu je podle rybářů nízká hladina rozpuštěného kyslíku ve vodě.

S podobně velkým úhynem se rybáři před třemi lety setkali na přehradě Rozkoš. Taky u Seče změny klimatu poznamenaly téměř všechny úhoře. Teď nezbude než vysadit nové. 

Navzdory hromadnému úhynu se pro sportovní rybáře na Seči nic nemění. Chycené úlovky podle rybářského svazu nepředstavují žádné zdravotní riziko.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)