Novinka pro oběti domácího násilí: Barvy a květiny místo chladné kanceláře

Ostrava - Zhruba každý třetí den řeší policie v Moravskoslezském kraji domácí násilí. Situace je tam hned po Ústeckém kraji nejhorší. I proto tam začaly fungovat dvě nové poradenské místnosti. Zařízeny jsou tak, aby připomínaly domácí prostředí, a nikoli formální a chladné kanceláře. Zatím jsou první v zemi.

S oběťmi domácího násilí dosud komunikovali policisté a odborníci v klasických výslechových místnostech. Nové poradenské místnosti ostravská policie otevřela v centru města a v Ostravě-Porubě. Příjemné a civilní prostředí má pomoci obětem překonat bariéru strachu. „Místnost jsme zařizovali tak, aby se zde ohrožené osoby cítily v bezpečí,“ řekla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Případy domácího násilí řeší na Ostravsku speciální tým, v němž jsou i ženy. „Ženám se mnohem lépe hovoří se ženou, ženy mají jakousi přirozenější empatii, mnohem lépe se s oběťmi pracuje,“ myslí si členka týmu Stanislava Klečková. 

Domácí násilí je fenomén, kterému se policie věnuje od roku 2005. Od roku 2007 pak mohou policisté využívat takzvaný institut vykázání, což znamená, že agresor musí na deset dnů opustit společnou domácnost. Celkem bylo takto vykázáno více než 6 210 lidí. Moravskoslezští policisté evidují 774 vykázaných, letos jich už je 69. Vě většině případů musí domácnost opustit agresivní manžel, druh nebo syn, zřídkakdy je to žena.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)