Malý lachtan se poprvé předvedl návštěvníkům

Praha - Návštěvníci pražské zoo si dnes poprvé mohou na vlastní oči prohlédnout mládě lachtana, které se narodilo v květnu. Dosud byla samička schovaná v zázemí s matkou Abebou. Chovatelé ji ráno vypustili, protože se už naučila plavat. Jméno zatím nemá, křest je naplánován na 15. září.

Hned po porodu putovalo mládě i s matkou do zázemí expozice, protože lachtani jihoafričtí se rodí se smáčivou srstí a první dva až tři měsíce nemohou do vody. Při narození vážila malá lachtanice něco přes pět kilo, nyní má 11,5 kg. „Mládě se má dobře, plave, je spokojené,“ popsala vrchní chovatelka lachtanů Ewa Kasprzaková.  

Až do povodní na začátku června mohli zájemci sledovat mládě s matkou alespoň na obrazovce umístěné v zoo, po záplavách byl ale přenos ukončen. Nyní si mládě budou moci návštěvníci prohlédnout v bazénu lachtanů každý den dopoledne.  

Chovatelé samičku zatím spojili jen se skupinou dalších samic. Kromě ní a matky Abeby jsou v Praze k vidění samec Meloun, starší bratr novorozené samice Bert a samice Julinka a Bára. Mláďata mají letos v pražské zoo všechna návštěvnicky nejatraktivnější zvířata. Lidé se mohou přijít podívat třeba na malé slůně, gorilu, orangutana, žirafu nebo hříbě koně Převalského.