Zaměstnanci zaniklé firmy se po čtvrt roce dočkají mzdy

Chomutov - Podnikatel Rostislav Hájek z Chomutovska dluží už třetí měsíc desítkám svých bývalých zaměstnanců několik set tisíc korun na mzdách. Jeho úklidová firma ERA servis skončila a slibované poslední výplaty už se lidé nedočkali. Teď jim došla trpělivost a podali u Krajského soudu v Ústí nad Labem společný návrh na konkurz firmy.

Úklidová firma pana Hájka skončila letos v červnu, bývalí zaměstnanci od té doby marně čekají na poslední výplatu. Některým způsobily chybějící peníze existenční potíže. „Mně osobně dluží 17 400 i s manželovou výplatou,“ říká jedna z nich, Miluše Petržílová.

Majitel firmy dluhy nepopřel a už v červnu slíbil, že mzdy všem lidem zaplatí. Dodnes ale neposlal nikomu ani korunu. Druhý jednatel firmy Evžen Grund žádnou odpovědnost za dluhy necítí, za vše prý může Hájek. „Kolega má na starost veškeré platby a účty. Já přístup k účtu nemám,“ brání se.

Bývalým zaměstnancům došla trpělivost a rozhodli se jednat. Firma je od pondělí v insolvenčním řízení a soud bude rozhodovat o úpadku firmy. Mzdy teď bývalým zaměstnancům uhradí Úřad práce v Chomutově. Stát pak peníze bude vymáhat po firmě.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)