Soud rozhodl: Trávu u silnic si obce musí posekat samy

Vysočina - Trávu podél hlavních tahů, které vedou obcemi a městy, musí posekat příslušná obec, nikoli vlastník silnice. Soud dal za pravdu správcům cest, že tráva není součástí komunikace. Města a obce s rozhodnutím nesouhlasí, chtějí vyvolat jednání na úrovni svého svazu.

Správci silnic sečou trávu podél cest jen mimo obce, před cedulí označující začátek vsi sekačku zvednou a pokračují zase až na jejím konci. Tento přístup rozčílil radní z Bystřice nad Pernštejnem. Několik let se kvůli trávě dohadovali s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), nakonec prohráli soudní spor i odvolání. Trávu musí posekat na vlastní náklady. „Rozhodnutí soudu nebereme jako spravedlivé. Nejde o peníze, ale o princip,“ stěžuje si bystřický starosta Karel Pačíska. 

Tráva v příkopu není totiž podle zákona o pozemních komunikacích součástí silnice. „V úsecích obcí a měst nespadá do naší kompetence údržba zeleně, vykonáváme tam jen majetkovou správu,“ říká mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Kraj Vysočina vyřešil situaci po svém. Trávu podél krajských silnic také neseče, městům a obcím ale nabídl dotaci na údržbu zeleně. Podmínkou je vyplnění přihlášky. „Každoročně žádají o dotaci desítky obcí, kraj letos vyčlenil milion korun,“ uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Kvůli zbytečnému papírování navíc ale mnohé obce dotace nechtějí a raději se o údržbu postarají na vlastní náklady.

Starostové se ale nevzdávají. Až usednou do lavic noví poslanci, chtějí je požádat o změnu zákona o pozemních komunikacích. Nadále tak budou usilovat o to, aby trávu podél cest posekali správci silnic.