Velehrad přivítal nevidomé. Mohli si sáhnout i na růži od papeže

Velehrad – Do baziliky na Velehradě dnes dorazila skupina šesti nevidomých poutníků. Vůbec poprvé dostali příležitost si osahat některé výjimečné velehradské artefakty. Byla mezi nimi i zlatá růže, kterou poutnímu místu v roce 1985 věnoval papež Jan Pavel II.

Běžným poutníkům musí stačit jejich oči, příležitost sáhnout si na výjimečné artefakty velehradské baziliky nemají. Co je jim zakázáno, měla dnes skupina šesti nevidomých dovoleno. „Má to paprsky, to je jisté. A leze se do toho normálně spodkem,“ popisovala nevidomá návštěvnice, zatímco měla pod rukama vystavený kněžský ornát.

Na interaktivní prohlídce se čtyřmi zastávkami – u sarkofágu kardinála Špidlíka, v kapli arcibiskupa Stojana, u vyřezávaných kolorovaných lavic a u vyznamenání Zlaté růže - si mohli všechno osahat. Možnost vzít do rukou vyznamenání, které Velehradu jako jednomu z nejvýznamnějších světových poutních míst udělil v roce 1985 papež Jan Pavel II., bylo vrcholem celé prohlídky. „Cítím velkolepost té budovy, je taková majestátní,“ svěřila se nevidomá Míša Leťková.

Zlatá růže od papeže Jana Pavla II.

Jan Pavel II. udělil velehradské bazilice vyznamenání Zlaté růže v roce 1985. Zlatou růži vlastní kromě Velehradu už jen 6 dalších bazilik světa: Czenstochowa (Polsko), Lurdy (Francie), Quadalupe (Mexiko), Mariazell (Rakousko), Aparecida (Brazílie), Altötting (Německo). Svatý stolec tím ukazuje na výjimečný duchovní význam těchto sedmi poutních míst. Zlatou růži je možné vidět na oltáři v bazilice a na tribuně v den slavnosti sv. Cyrila a Metoděje.

(zdroj: Farnost Velehrad)

Nevidomí návštěvníci se dočkali také hudebního překvapení – v bazilice si mohli poslechnout zvuk nových velehradských varhan, které jinak zní jen při mších.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)