Zruší se ve Fulneku železniční trať? Kraj to popírá

Fulnek - Radnice ve Fulneku a Hladkých Životicích se obávají zrušení tamní železniční trati. Uzavření krátké spojnice k železničnímu koridoru by podle nich zásadně zhoršilo dopravní dostupnost regionu. Kraj ale tvrdí, že žádnou redukci dopravy v příštím roce nechystá.

Historická nádražní budova ve Fulneku už téměř pět let neslouží železnici, lidé si kupují lístky ve vlaku. Radní se proto obávají, že desetikilometrová lokálka zanikne úplně. „Měli jsme neoficiální informaci, že může dojít ke zrušení Fulnečky,“ řekla starostka Fulneku Jana Mocová.

Fulnecká lokálka začíná na nádraží v Suchdole nad Odrou, které leží na koridoru mezi Bohumínem a Přerovem. A právě to je hlavní důvod pro to, proč Fulnek a také Hladké Životice koleje rušit nechtějí.

Hejtmanství, které dopravu na lokálních tratích platí, ale zprávu o ukončení provozu do Fulneku vyvrací. „Skutečně neplánujeme pro příští rok, že bychom omezovali drážní dopravu a vůbec se nehovořilo právě o Fulneku a tamější lince,“ tvrdí náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík. Jenže mezi Suchdolem a Fulnekem jezdí dvěma tucty spojů jen 300 cestujících denně. Trať tak patří mezi nejméně vytížené v kraji.

Moravskoslezský kraj letos zaplatí Českým drahám za provoz osobních vlaků přes 870 milionů korun. Podobné peníze by měly vlaky stát i příští rok.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)