Liberecká nemocnice turnovskou nezachrání, je také ve ztrátě

Liberec - Liberecká a turnovská nemocnice se mají už od příštího roku spojit. Obě zařízení teď ale bojují se ztrátou, s čímž připravovaný plán na fúzi nepočítal. Liberecký kraj, který je většinovým vlastníkem Krajské nemocnice v Liberci, ale tvrdí, že jejich sloučení ohrožené není.

Liberecká nemocnice měla být při slučování obou nemocnic tahounem. Nové vedení ale přišlo s překvapivou zprávou - nemocnice je ve ztrátě 70 milionů korun a dalších 23 milionů dluží na fakturách dodavatelům. „Nejsme schopni splácet faktury, ale asi i proto přichází krizové řízení,“ řekl ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný.

A trojnásobně vyšší ztrátu, než se kterou počítal plán, očekává i turnovská nemocnice. Mohla by dosáhnout až 24 milionů korun. „O výši vyúčtování se ještě jedná, zatím výsledek neznáme,“ uvedl ředitel turnovské nemocnice Martin Hrubý.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ve finále by se tak měly sloučit dvě ztrátové nemocnice. Fúze sama přitom přijde na skoro 7 milionů korun. Pak už by ale podle kraje měly nemocnice pod jednou společností šetřit. A to hlavně na společných nákupech. „Některé služby by se mohly nabídnout i soukromému sektoru a vydělané peníze by se vrátily zpět do zdravotní péče,“ dodala náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová (ZpLK).

Fúzi budou na podzim projednávat zastupitelstva Liberce, Turnova a Libereckého kraje. Pokud záměr schválí, sloučí se nemocnice od 1. ledna příštího roku. Následně dojde ke zrušení nebo přesunutí některých oddělení, turnovští pacienti se ale prý nemusí obávat, že by se jim úroveň zdravotní péče snížila.