Baťovský Zlín: Zapomenuté fotografie mistra objeveny v archivu

Zlín - Výjimečný objev se skrýval v zašlých obálkách zlínského archivu. Sto dosud nezveřejněných snímků legendy české fotografie Jana Lukase, který na sklonku třicátých let dokumentoval ve městě vzepětí Baťova obuvnického impéria, bylo objeveno při digitalizaci archivu. Nalezené fotografie jsou ode dneška vystaveny v galerii evangelického kostela ve Zlíně.

Jan Lukas fotil Edvarda Beneše v roce 1938, dokumentoval nástup nacistů i komunistů. Dvě stě tisíc fotek pořízených do jeho emigrace v roce 1965 ale zmizelo neznámo kde. Právě to zlínskému objevu přidává na jedinečnosti. Unikátní obrazová historie Zlína se nacházela v místním archivu, při jehož digitalizaci bylo nalezeno sto negativů od světoznámého fotoreportéra.

Lukas zachytil autenticitu předválečného města na vrcholu

Přitom Lukas přijel do Zlína jen jako kameraman reklamních filmů, zároveň ale fotil. A to tak dobře, že z místa fotoreportéra brzy vytlačil další legendu Josefa Sudka. Podle šéfů koncernu Baťa totiž lépe zachytil proměnu ospalého maloměsta v lídra předválečné ekonomiky. „Dokázal přijmout tu situaci, jaká opravdu byla. To je z těch snímků naprosto evidentně cítit,“ myslí si fotograf Libor Stavjaník. Veřejnosti bude poprvé prezentováno 25 pozitivů z této unikátní série v evangelickém kostele ve Zlíně.