Venkovská mlékárna místo velkovýrobců? V Mláce to zkoušejí

Mláka (Jindřichohradecko) – Zajistit si odbyt mléka se farmář Jaroslav Auský rozhodl ve velkém stylu – otevřel vlastní mlékárnu s prodejnou. Na stavbu dostal příspěvek z evropských fondů, část z potřebných 23 milionů si půjčil. Zkušenosti dalších malých potravinářských výrobců v regionu ovšem naznačují, že i přes očekávaný zájem zákazníků bude těžké podnik rozvíjet.

Jaroslav Auský chová v Mláce na Jindřichohradecku 600 krav. Ty v poslední době dojily „naprázdno“ – velké mlékárny neměly o jejich mléko zájem. Zemědělec se proto pokouší zajistit si odbyt sám ve vlastní mlékárně. „Přiměla nás k tomu cena mléka, která v určitém období klesla pod výrobní náklady,“ přiblížil majitel nové malomlékárny.

Počátky provozu ukázaly, že lidé mají o produkci mlékárny, jejíž prodejna stojí u hlavní silnice, zájem a na cestě z práce se v ní zastavují. „Jedno auto za druhým tu zastavuje,“ netajila spokojenost prodavačka Marta Růžičková. Podle prezidenta agrární komory Jana Veleby je však takový tah velmi výjimečný. „Ale tento směr je velmi dobrý, protože výrobky z takovéto mlékárny mohou vyplnit mezeru na lokálním trhu,“ podotkl.

Co mlékárnu, která teď bude muset vydělat miliony, aby zaplatila svůj vznik, čeká? Zkušenosti jiných malých potravinářských výrobců z regionu ukazují, že podnikatel nemůže očekávat razantní úspěch. Například pekárna, která funguje v sousedních Novosedlech nad Nežárkou už více než dvacet let, je sice oblíbená a má stálé zákazníky, ale ani to nestačí, aby mohla investovat do rozvoje. „Řešíme to různými farmářskými trhy, kam dojíždíme,“ přiznala jednatelka pekárny Helena Baštová. Malí výrobci přitom nemohou příliš snižovat ceny, velkovýrobcům tak mohou zkoušet konkurovat pouze kvalitou.

Vlastní mlékárna - řešení, co s mlékem, které malé farmy nemohou prodat (zdroj: ČT24)