Po Krušných horách se vydejte lanovkou i na kole

Klínovec – Krušné hory už dávno nejsou příkladem znehodnocené přírody v sousedství těžebních pánví. Severozápadní cíp republiky nabízí návštěvníkům kromě čerstvého vzduchu také řadu cyklostezek, výhledy z tisícových vrcholů nebo možnost vyzkoušet netradiční dopravní prostředky.

V končícím létě je jedním z nejvyhledávanějších míst paradoxně lanovka. Tzv. dámská měří více než kilometr a při cestě na vrchol Krušných hor od spodní stanice překoná výšku 232 metrů. Na vrcholku už je na každém, zda zvolí cestu dolů pešky či na kole. Cyklista se vyveze s kolem nahoru lanovkou. „Máme tady sedm tratí dlouhých od 10 do 30 kilometrů,“ uvedl mluvčí Skiareálu Klínovec Adam Svačina.

Kdo chce využít zemské přitažlivosti a krušnohorských kopců, nejspíš sáhne po některé ze speciálně upravených koloběžek nebo tříkolek. Dobrodružství v Krušných horách čeká i na ty nejmenší výletníky. Procházka po tzv. Ježíškově cestě totiž prověří jejich znalosti – a za splnění čeká odměna. Pokud by některý z návštěvníků nepřijel do hor za sportem a dobrodružstvím, může navštívit božídarské muzeum. Tady se dozví, jak těžký život měli horalé v minulých dobách.

Komu by nestačily atrakce na české straně Krušných hor, může ještě na procházku do sousedního Německa. Například doby hornictví zde připomíná stará úzkokolejka.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)