Brno zažije motovíkend, fanoušci se sjíždějí na Velkou cenu

Brno – Brněnský automotodrom začíná ožívat, už během dneška bude hostit Velkou cenu ČR silničních motocyklů. A zatímco závodníci nejprve mají na programu tréninkové jízdy, do kempů v okolí už se sjíždí fanoušci. Hlavní závod světového šampionátu se pak na Masarykově okruhu pojede v neděli. Opravovanou dálnici D1 tak čeká extrémní zatížení a na dopravní problémy se musejí řidiči připravit i v okolí Brna. Fanoušci budou mít letos vůbec poprvé možnost si po ukončení závodu projít pěšky celou trať. První, tréninkový den se podle policejního mluvčího Pavla Švába obešel bez komplikací.

Perný víkend budou mít pracovníci dopravního podniku i policisté. Na Velkou cenu do Brna míří každoročně desetitisíce lidí, jde tradičně o nejnavštěvovanější závod seriálu. „Kolonám se proto asi nevyhneme,“ uvedl Miloslav Machát z jihomoravské policie. Pokud bude pěkné počasí, návštěvnost by se měla vyšplhat až ke dvěma stovkám tisíců lidí.

Brněnský dopravní podnik návštěvníkům doporučuje, aby k cestě na okruh využili linku 400, která jede z Mendlova náměstí. Ve špičce před závody pojede jednou za dvě minuty. „V neděli nasadíme až 80 autobusů. Nejlepší je nechat auto v centru Brna,“ uvedl Jan Seitl z brněnského dopravního podniku. Linku 400 doplní speciální linka X, která bude jezdit kyvadlově v okolí okruhu. Obě linky mají konečnou před bránou automotodromu.

Hromadná doprava

Během závodu Grand Prix jezdí na Masarykův okruh mimořádná kyvadlová doprava. Pro návštěvníky závodiště je doprava zdarma.

400 - Linka jezdí z Mendlova náměstí na Masarykův okruh a zpět. Jízdní řád najdete zde.

X - Okružní linka jezdí po trase Masarykův okruh - Popůvky - Žebětín - Masarykův okruh. Jízdní řád najdete zde.

Zatěžkávací zkouška čeká i opravovanou dálnici D1, zejména při nedělním rozjezdu fanoušků, kdy okruh během několika hodin opustí tisíce aut a motorek. Kritickým místem budou dálniční sjezdy u Ostrovačic a Kývalky, kudy návštěvníci jezdí na Masarykův okruh. Loni v den závodu parkovalo v okolí Masarykova okruhu 8 300 aut, 2 900 motocyklů, 60 autobusů a 120 karavanů.

Dopravu může komplikovat i situace v Žebětíně, jehož část je kvůli opravě kanalizace rozkopaná. Průjezd městskou částí bude zachován. Pro fanoušky jsou jako každý rok připravena obří parkoviště. Motocykly mohou parkovat na parkovišti Střelnice a Pod vysokým napětím, auta lze odstavit na parkovišti Žebětín, Pod vysokým napětím a Ostrovačice. V Žebětíně ale bude oproti loňsku připraveno jen menší parkoviště. Do areálu ostraha vpustí návštěvníky maximálně s půllitrovou lahví nealkoholického nápoje. Je také zakázáno vnášet větší množství nápojů nebo jídla.

Jak se dostat autem na Grand Prix?

Silnice II/602 (od dálnice D1 v obou směrech, ze silnice II/602 z Brna a ze silnice I/23 z Rosic)

Vhodná parkoviště: Pod vysokým napětím - auto i moto, parkoviště Střelnice - moto, P - autobus

MODRÁ od Brna mimo dálnici D1

ČERVENÁ od Brna po dálnici D1

ZELENÁ od Prahy po dálnici D1

FIALOVÁ od Prahy mimo dálnici D1

Doprava po silnici II/602
Zdroj: ČT24/Automotodrom Brno

Silnice III/3842 - od Ostrovačic

Vhodné parkoviště: parkoviště Ostrovačice - auto, parkoviště Střelnice - moto

Doprava po silnici III/3842 od Ostrovačic
Zdroj: ČT24/Automotodrom Brno

Silnice III/3842 - od Žebětína

Vhodné parkoviště: parkoviště Žebětín - auto

POZOR! V Žebětíně probíhá rekonstrukce kanalizace. Doprava je vedena stavbou. Dbejte zvýšené opatrnosti.

Doprava po silnici III/3842 od Žebětína
Zdroj: ČT24/Automotodrom Brno

Lukáš Pešek nakonec závodit bude

Ve středu všechny překvapil český závodník Lukáš Pešek, když oznámil, že jeho start na Grand Prix v Brně je v ohrožení. Peškovi se totiž nepodařilo zajistit finance, které měl podle smlouvy zaplatit italskému týmu Ioda Racing za účast v letošním seriálu královské kategorie MotoGP. Ve čtvrtek večer ale šéf týmu Giampiero Sacchi Peškův start potvrdil.

„Je mi Lukáše líto, není v lehké situaci. Nikdy jsem však neřekl, pokud nezaplatíš, tak nepojedeš. Chceme mu připravit co nejlepší podmínky pro nadcházející start. Pro nás i pro Lukáše je velkou výzvou startovat v seriálu MotoGP,“ dodal Sacchi, podle nějž by měl Pešek startovat i v dalších závodech seriálu.

Letošní ročník přináší hned několik novinek. „Největší změna se týká nedělního programu, kdy je posunutý ten hlavní závod už na 13. hodinu a teprve po něm se pojede kategorie Moto3,“ popsal mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana. Další novinkou je i mimořádná příležitost projít si po skončení závodů dráhu okruhu. „Budou se moci projít a vyfotit tam, kde ještě před hodinou, hodinou a půl byly ty největší hvězdy na světě,“ lákal fanoušky Smetana.

Na startovním roštu se kromě Peška objeví i domácí jezdci Karel Abraham, Jakub Kornfeil a sedmnáctiletý závodník Karel Hanika, který startuje v doprovodném závodu Red Bull Rookies Cup. Abraham má zdravotní problémy a předchozí závod v USA musel vynechat. Brněnský jezdec je nicméně přesvědčen, že v neděli na startu chybět nebude.

Masarykův okruh v Brně
Zdroj: ČT24/ČTK

Nejvyšší ambice z domácí trojice má Kornfeil. Letošní sezona mu sice nevychází podle představ, v Brně se mu ale tradičně daří. „Spousta kluků trpí před domácími fanoušky stresem. Já naopak cítím z tribun fantastickou podporu, která mě žene dopředu. V této atmosféře se mi závodí fantasticky. I když právě tuto trať nemám příliš v oblibě,“ řekl Kornfeil, který loni dojel v Brně šestý, ale dlouho se držel na druhém místě.

V roli lídrů do Brna přijedou Luis Salom v kategorii Moto3, Scott Redding vede Moto2 a kategorii MotoGP zatím kraluje Marc Márquez, který je největší senzací dosavadní sezony. Dvacetiletý nováček královské kategorie ovládl poslední tři závody a celkem už má na kontě 30 triumfů v mistrovství světa. Získat titul hned v první sezoně se podařilo naposledy v roce 1978 Kennymu Robertsovi.