Vrátka, která otvírají postiženým svět

Jihlava – Občanské sdružení Vrátka z Třebíče se snaží vzdělávat a zaměstnávat postižené. Během dvou let se mu podařilo najít každodenní práci pro čtyři desítky handicapovaných. Na provoz si vydělávají sami, například v kavárně v židovském městě.

Lucie a Michal mají handicap, i přesto ale pracují šest dní v týdnu a neustále se vzdělávají. Teď například absolvovali kurz baristů. „Jsem zde mezi lidmi, vypadnu ze stereotypu a nesedím tak sám doma,“ vysvětluje zaměstnanec o.s. Vrátka Třebíč Michal. „Chodím sem dva roky a jsem zde moc spokojená,“ dodává jeho kolegyně Lucie.  

Kavárnu Vrátka v třebíčské židovské čtvrti provozují právě handicapovaní a návštěvníkům to vůbec nevadí. „Přijde mi to velmi milé. To, co tady nabízejí, je velmi chutné,“ chválí nabídku kavárny turista Jaroslav z Brna. „Za tři týdny budeme mít svatbu, tak přemýšlím, že by nám zde mohli něco napéct,“ dodává jeho přítelkyně Andrea. 

Zdeňka Palátová je neslyšící, ale výborně odezírá, problém s vedením kavárny nemá. „Já jsem neslyšící, a tak můžu velmi dobře pracovat i s vozíčkářem, protože já jsem jeho nohy a on je moje uši,“ přibližuje situaci jednatelka sdružení Zdeňka Palátová. 

Zdravotně postižení navíc zvládají celý provoz kavárny sami. Pracuje v ní deset handicapovaných zaměstnanců a starají se o ně další dva zdraví. Jejich cílem je vydělat si alespoň na provoz, zatím se jim to daří. Každý den pečou čerstvé zákusky, slané pečivo, a protože jsou v židovské čtvrti, specializují se i na židovské cukroví. Kromě toho šijí, vyrábějí, malují, pěstují koření a vše pak prodávají na akcích, třeba na víkendových třebíčských slavnostech. 

Vrátka mají víc než deset poboček a pracovišť. Zdravotně postižené vzdělávají, ale taky zaměstnávají. Ročně je to okolo dvaceti lidí.

Vrátka, která vrací smysl života (zdroj: ČT24)