Plzeň rájem archeologů. Průzkum odkryl stovky let staré schodiště

Plzeň - Archeologové objevili v centru Plzně zachovalé pískovcové schodiště zřejmě z konce 15. století. O existenci schodů vedoucích z ulic do sklepů některých domů přitom zatím věděli jen z písemných pramenů. Jedná se tak o první hmatatelný nález takové stavby v historickém jádru Plzně.

„Víme, že měšťané budovali v ulicích schody do sklepů svých domů, správě města to ale vadilo, protože tím zabírali veřejné pozemky, je možné, že i z bezpečnostních důvodů,“ uvedl archeolog Západočeského muzea Jiří Orna. Schody nalezené v Prešovské ulici se dochovaly ve velmi dobrém stavu. Měří zhruba 1,5 metru a po obou stranách je uzavírají opěrné zídky. Zasypány byly zřejmě brzy po vybudování.

Dům, do jehož sklepa schody vedly, sloužil jako hotel

Podle Orny je zajímavá i historie domu, do jehož sklepa nalezené schodiště vedlo. „Z písemných pramenů vyplývá, že od nepaměti sloužil jako hostinský dům neboli v dnešní terminologii jako hotel. Pokud tam bylo takovéto ubytovací zařízení, mohl vstup z ulice pomáhat k bezproblémovému zásobování,“ uvedl.

Nejedná se o jediný nález v Prešovské ulici. Archeologové narazili také na takzvanou kulturní vrstvu, tedy asi 15 metrů dlouhou vrstvu se zvířecími kostmi a úlomky keramiky. Podle archeologů vznikla po založení města na konci 13. století. „Je to jedna z prvních vrstev, které se v rámci vyměření města v té ulici usadily, a dokládá první antropogenní aktivity v tomto prostoru,“ uvedl Orna. Podle něj jsou oba nálezy příjemným překvapením, protože v ulici už byly v minulosti pokládány mnohé sítě. Aktuálně v místě probíhá pokládka nového horkovodu.