Hradec Králové zmírní škrty v MHD

Hradec Králové – Od změn v MHD, které platí od poloviny července, začíná královéhradecký dopravní podnik ustupovat. Již od soboty se rozšíří trasy některých zkrácených linek. K tomu se linky MHD vracejí do rekonstruovaných ulic Dukelská a S. K. Neumanna. Peníze, které chtěl dopravní podnik díky škrtům uspořit, ale díky jejich zmírnění je neuspoří, by mohl poskytnout královéhradecký magistrát.

Po červencové změně se 31. srpna znovu změní trasy linek 11 a 17. Opět budou jezdit proti sobě po okruhu přes Svinar. Situace, kdy dopravní podnik dosavadní okruh rozbil a jeho část tak zůstala bez obsluhy, se obyvatelům nelíbila. „Za občany Svinar a Malšovy Lhoty jsme s panem Nádvorníkem požadovali protažení alespoň jedné z linek na třídu Karla IV,“ uvedla Alena Hamplová ze svinarské samosprávy. Za obnovení okružního provozu linek 11 a 17 však cestující „zaplatí“ mírnou redukcí počtu spojů.

Dopravní podnik slíbil také úpravy na zkrácené lince číslo 5 do Slatiny. Ty však zatím nezačnou platit kvůli probíhající opravě Kladské ulice. Dopravce tak zatím úpravy připravuje a zavede je ve druhé polovině října po ukončení prací na silnici. „Řešení bude projednáno s Komisí místní samosprávy Slatina během září,“ slíbil ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich.

Otevření rekonstruované Dukelské a S. K. Neumanna pro trolejbusy umožní návrat linek 1, 3 a 7 do původní trasy. Spolu s nimi bude po Dukelské jezdit také linka 9, která v červenci nahradila zrušenou linku 28.

Červencovou redukci provozu zdůvodnil dopravní podnik potřebou úspor. Po změnách k 31. srpnu však nebudou tak velké, jak se původně očekávalo. „Město proto jedná s dopravním podnikem o možném navýšení finanční podpory pro MHD ze svého rozpočtu. O zvýšení jízdného se nejedná,“ řekla mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková. Město dopravnímu podniku za provozování MHD ročně platí 158 milionů korun.