Úzké vztahy OREDO a jeho zakladatele – dopravní pokusy, nebo střet zájmů?

Hradec Králové / Pardubice – Kvůli společné firmě OREDO, která organizuje regionální veřejnou dopravu, se dostaly do křížku Královéhradecký a Pardubický kraj. Uprostřed jejich sporu stojí zakladatel OREDO Luděk Bárta, který jeho fungování stále ovlivňuje z pozice poradce a současně je spolumajitelem jedné z dopravních firem, u které OREDO dopravu objednává. Zatímco podle Pardubických jde o jasný střet zájmů, který by měl neprodleně skončit, v Královéhradeckém kraji to tak žhavě nevidí a Luděk Bárta sám tvrdí, že svoji firmu Audis Bus používá především jako „dopravní laboratoř“ pro OREDO.

Luděk Bárta stál u vzniku OREDO – firmy, která zprvu organizovala veřejnou regionální dopravu v Královéhradeckém kraji a později začala totéž dělat pro Pardubický kraj. Například pro ni sestavil vzorec, podle kterého OREDO platí dopravcům za objednané služby. Teď ale Bárta od krajské společnosti sám peníze dostává, a to hned dvěma způsoby – jednak prostřednictvím svého autobusového dopravce Audis Bus (za roční dopravní služby platí OREDO 20 milionů korun), jednak prostřednictvím poradenské společnosti Borge (loni dostala od OREDO za poradenství 477 tisíc korun). Sám odmítá, že by to byl střet zájmů a poukazuje na zvláštní postavení Audis Busu, který například začal experimentovat s tzv. radiobusy, které jezdí pouze, když cestující předem zatelefonuje. „Je to dopravní laboratoř. Zkoušíme tam všechny možné nové formy dopravy. Je to věc pro krajskou dopravu spíš užitečná, než aby docházelo ke střetu zájmů,“ řekl Luděk Bárta.

Luděk Bárta pro OREDO připravil i projekt čipových karet, které teď krajská firma postupně zavádí. I na něm je vidět výjimečné propojení OREDO s Bártovými firmami – když Česká televize zkusila zatelefonovat na linku označenou jako informační linka k čipovým kartám, ze sluchátka se ozvalo: „Audis Bus, dobrý den.“

Vedení OREDO za Bártou rozhodně stojí. „Je to člověk, který dopravě rozumí, který umí udělat dopravní analytiku a má obrovské renomé,“ zdůraznil jednatel firmy Jiří Král. Úzké vztahy má Bárta také s vedením Královéhradeckého kraje, jeho firma Borge do dubna radila i hejtmanovi Lubomíru Francovi.

Druhý kraj, který OREDO spoluvlastní, však odmítá, aby Luděk Bárta nadále zůstal na všech pozicích, které ve východočeské dopravě obsadil. „Pan Bárta má pozici jako Richelieu u francouzského krále,“ prohlásil pardubický krajský radní pro dopravu Jaromír Dušek (SPOZ), který hovoří o jednoznačném střetu zájmů. „Nelze ho dále trpět,“ dodal Dušek. Pardubický kraj kvůli sporu o Luďka Bártu svolal mimořádnou valnou hromadu firmy OREDO. Na ní chce odvolat jednatele Jiřího Krále a bude se snažit rozvázat vztahy s Bártou.

Erik Knajfl a Vlastimil Weiner o situaci v OREDO (zdroj: ČT24)