Druhá sanitka potěší Podbořanské, na lékaře už nebudou čekat tři hodiny

Podbořany (Lounsko) – Nová posádka sanitky přibude na základně Zdravotnické záchranné služby v Podbořanech. Změna na první pohled malá bude pro region zásadní – posledních osm let byl na celý velký katastr jediný vůz s lékařem, který proto někdy nemohl dodržet zákonem stanovené dojezdové časy k pacientům.

Každý měsíc zasahuje podbořanská záchranka více než dvanáctsetkrát. Průměrný výjezd je kvůli velikosti regionu a zrušeným nemocnicím v okolí zhruba devadesátiminutový – dvakrát delší než třeba v Ústí nad Labem. „Nejsou výjimečné výjezdy dvouhodinové, tříhodinové,“ upozornila navíc lékařka záchranné služby Lenka Hodková. Stává se proto, že je sanitka ještě u jednoho pacienta, když už volá další, leckdy i se závažnějším problémem.

Podbořanskou záchranářskou krizi by měla vyřešit druhá posádka sanitky, přijede příští týden. Bude mít na starosti hlavně méně závažné případy. „Třeba ošetření drobnějších poranění nebo méně akutních stavů,“ vysvětlila Lenka Hodková. Provoz nové sanitky bude Ústecký kraj podle jeho mluvčí Magdaleny Hanáčkové stát 3,8 milionu korun ročně.

Podbořanské posílení záchranné služby potěšilo – v minulých letech totiž přišli o nemocnici a potom i o lékařskou službu první pomoci. Po dlouhé době je to tedy první změna k lepšímu. „Pro nás je zdravotní záchranná služba jediná komunikace s nemocnicí v případě ohrožení života,“ zdůraznil starosta Radek Reindl (ODS).

Dvě záchranky budou v Podbořanech sloužit dvanáctihodinové směny přes den včetně víkendů, stálá pohotovost s lékařem zůstává nepřetržitá jako dosud.

Petr Baraňák o nové sanitce v Podbořanech (zdroj: ČT24)