V Beskydech si přijdou na své milovníci přírody i památek

Beskydy - Cesty po Česku nás tentokrát zavedly do Beskyd. Svojí rozlohou jsou Beskydy největší chráněnou krajinnou oblastí v České republice. Turisticky nejnavštěvovanější místo v Beskydech nabízí kromě krásných výhledů do okolí i národní kulturní památku - Jurkovičovy stavby. Na trase je vidět ale mnohem víc. Bájná socha Radegasta nebo kaple Cyrila a Metoděje na samém vrcholu Radhoště.

Na Pustevny se můžeme vydat pěšky, na kole nebo lanovkou. Ta ročně přepraví víc než 200 tisíc turistů. Pustevny jsou pojmenovány po poustevnících, kteří tu žili, poslední z nich zemřel v roce 1874. Asi nejatraktivnější pro návštěvníky Pusteven jsou stavby slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Celý komplex staveb je vyhlášen národní kulturní památkou. 

Pustevny a hřeben Radhoště jsou turisticky vůbec nejatraktivnější místo Beskyd

Celá trasa z Pusteven na Radhošť je dlouhá 4,5 kilometru. Je nenáročná, zvládne ji každý, kdo trochu chodí do přírody. Cestou potkáme rozhlednu se jménem Cyrilka, ze které je krásný výhled na všechny strany. Před sto lety stála naproti i druhá rozhledna - Metodějka.

Rozhledna Cyrilka
Zdroj: ČT24

O necelý kilometr dál narazíme na sochu Radegasta, boha slunce, hojnosti a úrody. Socha váží víc než tunu a je vysoká je přes tři metry. „Je to socha boha Radgosta, podle kterého byl pojmenován i vrchol Radhoště. Byl to bojovník, který skutečně žil, ale po jeho smrti ho začali uctívat jako boha,“ řekl František Šulgan, pracovník Správy CHKO Beskydy. 

Během výletu na Radhošť můžete vidět i vzácné rostliny. Trvale tady žije rys ostrovid a stále častěji se objevuje i medvěd.

Na vrcholu Radhoště v nadmořské výšce 1 129 metrů byla už v minulosti postavena malá dřevěná kaple. Po příchodu Cyrila a Metoděje na naše území byla postavena kaple nová, kamenná, v byzantském stylu. V roce 1925 byla kamenná kaple obložena dřevem a přibyla dřevěná věž se zvonicí. Jsou odtud nádherné výhledy. 

Touláme se Českem: Beskydy (zdroj: ČT24)