Třetina Prahy dopoledne bez proudu, dodávky už jsou obnoveny

Praha - V části Prahy dopoledne vypadl proud. Problém byl v rozvodně na Chodově, která zásobuje zhruba třetinu Prahy. Teď už jsou dodávky kompletně obnovené. Energetici nyní zjišťují, zda šlo o technickou závadu nebo selhání lidského faktoru. V rozvodně byl při zkratu zraněn jedenadvacetiletý technik, který utrpěl popáleniny na 35 procentech těla a ve vážném stavu byl převezen do vinohradské nemocnice. Pražská energetika řeší podobný výpadek letošní léto už potřetí.

„Došlo k výpadku na části rozvodny na Chodově, která patří naší společnosti PREdistribuce. Z této rozvodny je zásobována přibližně třetina Prahy přiléhající k jižní části, čili bez elektřiny byly Praha 10, rozhodně celá Praha 4, části Prahy 2 a možná i kousek Prahy 1. Výpadek trval v řádu minut, nejdéle 35 minut. Poté bylo vše obnoveno,“ uvedl mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. 

Společnost použila náhradní systémy zásobování elektřinou. „Použili jsme jiné rozvodny v jiných místech v Praze, manipulace přepojení byla v řádu jednotek minut,“ dodal mluvčí. 

Výpadek proudu nastal toto léto již potřetí. „Dvakrát za to mohla nadřazená česká energetická přenosová soustava a poruchy na jejích transformátorech. Bohužel ta dnešní závada je na naší části rozvodny. Snažíme se tuto rozvodnu posílit a zmodernizovat, proto je část odpojená a pracuje na ní dodavatelská firma. Druhá část rozvodny je uzavřená a firma tam přístup nemá. Důvody závady zjišťujeme, je možné, že za ni může lidský faktor,“ dodal Holubec.

Telefonát mluvčího Pražské energetiky Petra Holubce (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího byly příčiny výpadků pokaždé jiné a vždy na jiném zařízení. "Nedochází k chronickým výpadkům stále jednoho zařízení. Úplně garantovat stoprocentní provoz nedokáže nikdo na světě, ale uděláme vše pro to, aby se tato nemilá situace už neopakovala.

Vydáno pod