Poutnické sochy u západočeských cest ožívají

Karlovy Vary – Barokní sochy, které lemují silnice a cesty v Karlovarském kraji, prožívají znovuzrození – odborníci poničené památky postupně obnovují. Některé jsou i více než 200 let staré.

Staré sochy u cest, jako je například Panna Marie u staré pěší cesty do Žlutic, kdysi dodávaly útěchu poutníkům, kteří se u nich zastavovali a modlili. „Člověk, který šel krajinou, měl možnost zastavit se tady, zamyslet se nad životem a odreagovat se,“ popsal historik Jiří Klsák. Dnes jsou však sochy ve špatném stavu, jejich okolí zarůstá a zakrývá ho hlína a listí.

Na žádost místních obyvatel začali památkáři sochy postupně čistit, napravovat škody, které na nich čas napáchal, ty nejpoškozenější převážejí do ateliérů a pečlivě obnovují. Velký zájem o obnovu soch odborníci zaznamenali v posledních dvou letech. „Impuls vychází přímo od lidí, kteří se kolem pohybují a s těmi památkami žijí. Zjistí, že socha, na kterou se denně dívají, by potřebovala zásah. Najednou se objeví na úřadě s požadavkem, že by s tím bylo potřeba něco udělat,“ přiblížil vedoucí Státní památkové péče Karlovy Vary Antonín Haidmaier.

Na drobné památky má ministerstvo kultury speciální fond. Peníze rozdělují úředníci státní památkové péče, žadatelé od nich mohou na opravy získat až 90 procent nákladů.

Umění restaurátorů: Opravy poutnických soch (zdroj: ČT24)