Dnem i nocí třebaňský most hlučí, lidé se nevyspí

Zadní Třebaň (Berounsko) – Z provizorního mostu postaveném v Zadní Třebani po loňských povodních jde hluk, na který si stěžují obyvatelé. Tvrdí, že se jejich stížnostmi nikdo nezabývá. Středočeský kraj však slibuje rychlé úpravy a pak i stavbu nového mostu.

Tajně se vkrást po mostě do Zadní Třebaně není možné. Místní totiž dobře vědí o každém autě, které přes most přejede. V noci je potom hluk mostu budí, nepomáhá jim ani útěk do místností od mostu odvrácených. „Snažíme se tu nebýt,“ říká proto hlukem stíhaná obyvatelka Zadní Třebaně Hana Frydrichová.

Podle obyvatel úřady o problému dobře vědí, více než měsíc už si ho však přehazují a řešení se nerýsuje. „Usilujeme o to, aby ten hluk přestal – to znamená, aby se most zbořil a objíždělo se to, ale aby se tady dalo bydlet, žít a spát,“ zdůraznil Jan Mojžíš z obce ležící na soutoku Berounka a několika potoků.

Most v Zadní Třebani je jedním ze čtyř takových, které vyrostly po povodních ve středních Čechách. Středočeský kraj je dostal ze státních rezerv bezplatně na tři roky a plánuje, že na jejich místě postaví nové mosty. Letos však nový most v Třebani nevznikne, ačkoli silničáři slibují, že ten stávající upraví. „Oslovili jsme projektanta, který do příštího týdne dá podklady ke snížení stávající úrovně hluku,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Nicole Mertinová.

Pokud kraj most neztiší, mohl by mít velké problém už v září, kdy se na měření hluku chystají hygienici. Kdyby byl most uzavřen, zkomplikovala by se doprava do okolních obcí, kvůli které most vlastně vznikl.

Milan Brunclík o třebaňském mostu (zdroj: ČT24)