Dvůr Králové chystá referendum k dávno vyřešeným problémům

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – O tom, co zastupitelé už dávno schválili a dávno to platí, by měli rozhodovat obyvatelé Dvora Králové v referendu. Připravuje ho sama radnice, která stanovila termín souběžně s podzimními volbami. Ptát se bude na regulaci hazardu a pronájem vodovodní sítě. Podle odborníků je ale zbytečné a dokonce nezákonné. Pokud návrh rady schválí zastupitelé, město za referendum utratí 600 tisíc korun.

Referenda ve městech často probíhají navzdory vůli vedení města, vždy ale ještě před rozhodujícím hlasováním, při kterém jsou potom zastupitelé povinni výsledkem referenda se řídit – je-li platný. Ve Dvoře Králové se ale radnice rozhodla vypsat referendum k problémům již vyřešeným – vyhláška, která ve městě zakazuje herny, platí od ledna, od loňského roku potom město spravuje kanalizaci, ze které téměř za 100 milionů vyplatilo nájemce.

Ministerstvo vnitra se nad dvorským referendem podivuje, podle Břetislava Olivy z ministerstva dokonce radnici hrozí kvůli otázce na automaty problémy. „Otázka v připravovaném referendu je velice špatně formulována. Rozhodnutí může být v rozporu se zákonem,“ upozornil. Pokud k urnám dorazí alespoň 35 procent lidí, bude výsledek referenda závazný – prakticky navždy. „Změna je možná dalším referendem v téže věci, nicméně zákon stanoví lhůtu mezi oběma referendy, která je 24 měsíců,“ poukázal Břetislav Oliva.

Pokud se proti vypsání referenda nepostaví na zářijovém zasedání zastupitelé, proběhne souběžně s volbami do Poslanecké sněmovny. Přesto radnice odhaduje náklady na 600 tisíc. „Částka se týká vybavení místností, kde musí být oddělené urny, odměn za práci v komisi a pronájem místností,“ uvedla dvorská starostka Edita Vaňková (ČSSD).

Václav Svoboda o referendu ve Dvoře Králové (zdroj: ČT24)