Vykácení slavné aleje si Liberec vymluvit nedá, nové stromy dá k „adopci“

Liberec – Každá lípa obnovené aleje na liberecké Masarykově třídě bude mít jméno – stejné jako ten, kdo na ni přispěje. Město chce obměnu aleje, při které má většina starých stromů padnout, aby je nahradily nové, alespoň částečně financovat tzv. adopcemi podobnými jako třeba v zoologických zahradách. Obnova aleje bude celkově stát 5,6 milionu korun, hotová by měla být v roce 2016.

Rozhodnutí libereckého magistrátu zasáhnout do lipové aleje na Masarykově třídě a většinu stromů pokácet vzbudilo velkou nelibost veřejnosti, ale i památkářů. „Ekologové na Šumavě hájí každý strom a tady se alej, která je ozdobou města, prostě vykácí,“ kritizoval město například Vladimír Hakel, který vedle lip žije přes 60 let. Podle primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD) však není jiná možnost: „Chápeme, že by značná část lidí nejraději alej na třídě Masarykova zachovala tak, jak je. Taky je nám aleje líto, na druhé straně ale nemůžeme riskovat samovolný pád některé z lip a možné škody na majetku i zdraví obyvatel.“ Radnice zveřejnila na svých internetových stránkách posudky, kterými plánované kácení zdůvodnila, v minulosti připravila také výstavu o historii, současnosti i budoucnosti stromořadí.

Ke sporné obnově historické aleje chystá město veřejné projednávání na přelomu září a října. „Ty z připomínek občanů, které zazní a budou uskutečnitelné, mají šanci se stát součástí projektu obnovy lipové aleje,“ uvedla mluvčí města. Magistrát chce veřejnosti především zdůvodnit plánované vykácení historických lip, odborníky nechá popsat jejich stav.

Kácení začalo již letos, kdy padlo šest stromů, které byly v nejhorším stavu. V příštím roce potká jejich osud dalších 122 lip. Osm mladých stromů nechá město přesadit. Místo vykácených lip nechá město vysázet 130 nových. „Pro výsadbu byl vybraný kultivar Tilia cordata Greenspire, který dosahuje výšky 15 až 20 metrů, v závislosti na podmínkách, ve kterých roste. Koruna má pyramidální tvar. Odborná literatura u něj uvádí odolnost vůči extrémním městským podmínkám, jako je sucho a zasolení,“ přiblížila mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová. Plné koruny podle ní dosáhnou nové stromy deset let po vysazení.

Nové lípy chce magistrát nabídnout k „adopci“ – podobně jako to dělají zoologické zahrady se zvířary. Lidé nebo firmy mohou přispět na obnovu aleje. „Za to bude strom, který podpořili, opatřen cedulkou s jejich jménem,“ nastínila mluvčí Minstrová.

Lipová alej na Masarykově třídě je řazena k nejkrásnějším v Česku, ačkoli již dlouho nedosahuje svého plného majestátu. Stromořadí vysadili na konci 19. století ve čtyřech řadách, vnější tvořily lípy, vnitřní javory. Ty byly ale vykáceny na konci 80. let minulého století při rekonstrukci ulice a tramvajové trati. Lípy, které zůstaly, měly padnout v 90. letech, odpor občanů však úředníky zastavil. Tentokrát však město tvrdí, že už nemá na výběr. Podle posudku hrozí u většiny stromů, že se vyvrátí. Jejich kořenový systém významně poškodily stavební stroje při rekonstrukci tramvajové trati před 30 lety, navíc jsou stromy napadené agresivními dřevokaznými houbami a poškozuje je také solení chodníků a komunikací v jejich okolí.