Zeman na Zemi živitelce navrhl vznik národního obchodního řetězce

České Budějovice - Na českobudějovickém výstavišti začíná 40. agrosalon Země živitelka, tradičně spojený s národními dožínkami. Přehlídku zahájil prezident Miloš Zeman, které zemědělcům gratuloval k úspěšné a vysoké úrodě. Dále přednesl návrh, aby značné zisky nadnárodních řetězců českým podnikatelům spravedlivě vynahradil vznik národního řetězce na bázi obchodů COOP.

Zeman s podobným návrhem přišel již v dubnu na jednání se šéfem Agrární komory Janem Velebou. „Je dobré vědět, že velkou část zisku jak prvovýrobců, tak potravinářů, spolknou nadnárodní obchodní řetězce, jejichž zisková marže se pohybuje kolem 60 procent,“ upozornil na Zemi živitelce prezident.

Ani sebedrzejší politik

„Podle mého názoru jedna z možných cest, jak tento rozdíl překonat a dosáhnout spravedlivějšího rozdělení zisku v onom kombinátu prvovýrobce, potravinář, obchod, je vytvoření národního obchodního řetězce například na bázi již existujícího COOP,“ navrhuje Miloš Zeman.

Na Zemi živitelce návštěvníci v sobotu oslaví konec žní. Hektarový výnos u obilí je o více než pětinu vyšší než loni. Úroda řepky je nejvyšší v historii. „Ani sebedrzejší politik nebude tvrdit, že je to jeho zásluha. Je to zásluha zemědělců samých a také trochu počasí,“ podotkl Zeman.

Schodek českého agrárního zahraničního obchodu v letošním prvním pololetí dosáhl podle Zemědělského svazu ČR 10,8 miliardy korun, a zůstal tak na loňské úrovni. Více než 70 procenty se na něm podílelo záporné saldo obchodování s masem a droby. Do Česka bylo dovezeno zemědělských komodit, potravin, nápojů a tabákových výrobků za 85,8 miliardy korun, což bylo o 3,5 miliardy víc než loni.

Zahájení přehlídky se zúčastnil i ministr zemědělství Miroslav Toman. Na národní dožínky v sobotu pak přijede i premiér Jiří Rusnok. Své výrobky a služby na Zemi živitelce do úterý představí na 600 vystavovatelů ze 21 zemí. První den výstavy patří pekařům a cukrářům.

Tradiční a největší tuzemský agrosalon prezentuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. Na akci se kromě pěstitelů zemědělských plodin, chovatelů hospodářských zvířat a výrobců potravin představí i prodejci zemědělské techniky. Své stánky zde budou mít také rybáři, myslivci či zahradníci. Loňský ročník výstavy navštívilo 100 tisíc lidí.

Na veletrhu i letos zůstává prioritou prezentace regionálních potravin, mimo jiné oceněných značkou kvality Regionální potravina a Klasa. „Po celou dobu výstavy budou návštěvníci moci ochutnávat české výrobky z místních surovin,“ sdělila redaktorka ČT Veronika Kabátová.

Nechybí ani soutěže, koncerty a programy pro děti. Společenský program se odehrává v Pivovarské zahradě a v amfiteátru. Po dobu konání výstavy musí řidiči projíždějící Budějovicemi počítat s kolabující dopravou.

Až do úterý mohou návštěvníci v pavilonu F4 zhlédnout také expozici 40 let výstavy Země živitelka a v pavilonu C1 výstavu historické zemědělské techniky. Lidé na agrosalon také nejspíš přiláká prezentace plemenných koní, krav a beranů na předvadišti. Vyhlášeny budou výsledky mnoha soutěží, v pátek internetové ankety Nejkrásnější kůň České republiky 2013.