Plyn v Divadelní unikal dvoucentimetrovou dírou, znalci určí, jak vznikla

Praha – Drobnou prasklinu nalezli kriminalisté v plynovém potrubí pod Divadelní ulicí. Předpokládají, že právě ona byla příčinou úniku, kvůli kterému v dubnu nahromaděný plyn vybuchl a poškodil několik budov v centru Prahy. Zatím nevědí, jak vznikla – a kdo je tedy za explozi zodpovědný.

Podle serveru Novinky.cz vyzvedli policisté poškozenou část potrubí z Divadelní ulice v minulém týdnu, museli proto odstranit provizorní podpěru, která drží budovu výbuchem nejvážněji poškozenou. Kriminalisté se pod povrch Divadelní ulice podívali poprvé od události. „Nalezli kovové plynové potrubí, ve kterém byla prasklina přibližně o velikosti dvou centimetrů čtverečních,“ popsal policejní mluvčí Jan Daněk. V potrubí byla podle něj pouze jedna díra, kterou mohl plyn unikat.

Jak prasklina vznikla, policisté zatím nevědí. Vyzvednutou část potrubí zkoumají znalci, kteří příčinu určí, kriminalisty by tak měli přivést na stopu případného viníka výbuchu. „Posudek by měl být vypracovaný do konce září,“ upozornil mluvčí Daněk. Než bude mít policie výsledky, nechce se k výbuchu vyjadřovat ani Pražská plynárenská.

Policie zkoumá trhlinu v potrubí (zdroj: ČT24)

Výbuch 29. dubna dopoledne poranil 43 lidí a poškodil okolní budovy – nejvážněji dům číslo 5, který patří Řízení letového provozu a stojí přímo nad místem, kde plyn unikal, méně závažně okolní budovy vysokých škol a protější Akademii věd. Jen na domě číslo 5 odhadla pojišťovna škody na 10 milionů korun. Nejvážněji však exploze postihla obyvatele bytů v Divadelní ulici, kteří museli své domovy opustit, hlavně kvůli vysypaným oknům. Praha v souvislosti s výbuchdem dostala 18 žádostí o finanční pomoc, mezi postižené rozdělí zhruba 263 tisíc korun jako náhradu škod. „V devíti případech se jedná o poškození zaparkovaných vozidel, v sedmi případech o poškození bytů či kanceláří, v jednom případě byl poškozen koňský kočár a v jednom případě novinový stánek,“ shrnul primátor Tomáš Hudeček.

Divadelní ulice také zůstala neprůjezdná, to by se ale brzy mohlo změnit. „Vypadá to, že by mohla být zprůjezdněna do konce prvního zářijového týdne,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Později Praha 1 upřesnila, že by ulice mohla být průjezdná od 3. září, je ale možné, že se kvůli opravám později zase uzavře. „Plynárny nebudou mít hotovu opravu části toho plynovodu,“ vysvětlil šéf stavebního úřadu Prahy 1 Oldřich Dajbych.