Most má nejvíce nezaměstnaných a zlodějů

Most - Dvou nelichotivých prvenství dosáhl v těchto týdnech okres Most - má nejvyšší míru nezaměstnanosti a zároveň nejvyšší meziroční nárůst drobné hospodářské kriminality z celé České republiky. Zejména počet vykradených aut je oproti loňskému roku víc než dva a půlkrát vyšší. Podíl na tom má i novoroční amnestie.

Vykradené byty, sklepy, rodinné domy jsou na Mostecku denní realitou, nárůst se počítá v desítkách procent. Samostatnou kapitolou jsou pro policisty vykradená auta, tady se statistiky přepisují v trojmístných číslech. „Jde o nárůst 144 procent. Loni bylo vykradeno 138 aut, letos jsme na čísle 338,“ říká Jiří Volprecht z mostecké policie.

Zloději berou z aut všechno od autorádií přes dětské sedačky až třeba po odložené mobilní telefony či notebooky. Ukradené věci jsou pak schopni prodat během několika minut v zastavárnách i restauracích. „Pomohla tomu částečně i amnestie, ten nárůst je hmatatelný,“ myslí si ředitel mosteckých strážníků Bronislav Schwarz.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

O velkém podílu amnestovaných na trestné činnosti mluví i další policejní statistika, tentokrát celostátní. „Celá čtvrtina amnestovaných osob je v současné době trestně stíhána,“ potvrzuje Volprecht.

Spolupráci městské i státní policie na Mostecku hodnotí kladně i policejní prezident, problém je ale v nedostatečném počtu státních policistů. Ti musejí pracovat přesčas a někdy mohou chybět u jiných případů. Vedení mostecké policie věří, že ministrem vnitra avizované navýšení stavů se bude týkat i jejich regionu.