Rekonstrukce třídy Míru nás zničí, bojí se obchodníci

Pardubice - Už v říjnu by měla začít dlouho odkládaná rekonstrukce třídy Míru v Pardubicích, bude stát 215 milionů korun a trvat bude zhruba rok. Město už získalo peníze z evropských fondů. Živnostníci podnikající na hlavní ulici se ale proti rekonstrukci bouří. Obávají se totiž, že kvůli uzavření ulice přijdou o značnou část tržeb. Podobnou zkušenost zažili nedávno v sousedním Hradci Králové během rekonstrukce ulice S. K. Neumanna, tam třetina obchodníků zkrachovala.

Po zkušenostech ze sousedního Hradce Králové, kde se rekonstrukce ulice S. K. Neumanna protáhla o více než půl roku a kde zkrachovala třetina obchodníků, se pardubičtí živnostníci obávají nejhoršího. Navíc práce začnou v předvánočním období, kdy mají obchody největší tržby. 

Někteří živnostníci se už z hlavní pardubické ulice stěhují jinam. „Za ten rok si lidé odvyknou sem chodit a zpět se už nevrátí,“ obává se majitel jedné z prodejen Jan Ježek, který třídu Míru opouští po jedenácti letech. 

Radnice tvrdí, že kvůli evropským dotacím musí stavební práce začít co nejdříve. „Živnostníky naprosto chápu, ale my tu ulici chceme opravit, je to ostuda města,“ krčí rameny náměstek primátorky Jindřich Tauber (ČSSD). 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Městský rozvojový fond dal dokonce na třídě Míru desetiprocentní slevu na nájemném ve svých budovách. „Rekonstrukce třídy Míru ještě zhorší stávající ekonomické podmínky pro podnikání,“ myslí si ředitel fondu Martin Charvát.

Architekti naopak věří, že tržby se na budoucí pěší zóně zvýší. „Třídu Míru může skutečně zachránit to, že tam bude prostor pro zeleň, pro sezení, pro zahrádky a vodní prvky, tam budou lidi mít chuť jít,“ ujišťuje architekt Milan Košař.

Rekonstrukce má skončit příští rok na podzim. Kolik živnostníků ji skutečně přežije, zůstává velkou neznámou.