Nával fanoušků i omezení v dopravě - Eden střeží stovky policistů

Praha – Fotbalový svátek dnes hostí stadion v pražském Edenu. Na zápas mezi aktuálním vítězem Ligy mistrů Bayernem Mnichov a šampionem Evropské Ligy FC Chelsea míří tisíce fanoušků nejen z Česka, ale také z Bavorska a Anglie. Policie proto chystá mimořádná opatření: početné hlídky v místě konání i v centru metropole, posílené vozy hromadné dopravy i kontroly na hranicích. Upozornění platí také pro řidiče včetně fanoušků: večer do okolí stadionu radši nejezděte a použijte právě MHD. Exkluzivní přímý přenos zápasu včetně studia můžete sledovat od 19:45 na ČT sport.

Policie se už několik dní připravuje na příjezd zahraničních fanoušků, a to včetně těch, kteří ani nemají vstupenky. V okolí stadionu by příznivců bez řádně zakoupeného lístku mohlo údajně být až 10 tisíc. Podle pořádkových služeb to ale zatím není pravděpodobné.

„Tento scénář se doteď nenaplnil. My monitorujeme příjezdové cesty do Prahy včetně příletů letadel a zatím tomu nic nenasvědčuje. Kdyby se tak přeci jenom stalo, máme dostatek sil a prostředků, abychom to zvládli,“ říká policejní mluvčí Jan Daněk.

Aby hvězdný zápas proběhl bez problémů, bude dohlížet několik stovek policistů z pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké služby nebo antikonfliktního týmu. V rámci dohledu nad silničním provozem a veřejným pořádkem bude policistům pomáhat i několik stovek strážníků Městské policie hlavního města Prahy. V případě potřeby bude na situaci dohlížet i policejní vrtulník.

CEFC má stoprocentní podíl ve stadionu v pražském Edenu.
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Policisté již v průběhu dne sledují pohyb fanoušků obou celků na území metropole. Spolupracují i s britskou a německou policií. „Z obou států k nám přicestovali kolegové, kteří znají chování svých fanoušků. Jedná se o tři policisty z každého státu, nicméně německá strana také přislíbila zvýšené kontroly na hranicích. Například fanoušky, kteří mají z různých důvodů zakázán přístup na stadion, nebude do Česka vůbec pouštět,“ dodal Daněk.

Stadion bude pro fanoušky otevřený od 18:45 hodin, začátek prestižního utkání je stanoven na již zmíněných 20:45 hodin. Od 18:00 až do konce zápasu bude pro auta uzavřena ulice Vladivostocká. Průjezd budou mít povolen pouze lidé, kteří v místě bydlí. „Řidičům doporučujeme, aby do okolí stadionu vůbec nejezdili a úplně se místu vyhnuli. Samozřejmě na místě budou policisté z oddělení řízení dopravy proto, aby komplikace byly co nejmenší. Fanoušci by do míst neměli jezdit autem, ale využít městskou hromadnou dopravu, která bude posílena“ doplnil Daněk.

Policejní mluvčí Jan Daněk k bezpečnostním opatřením (zdroj: ČT24)