Spor o alej v Lázních Bohdaneč: Majitel chce kácet, ekologové chránit

Lázně Bohdaneč - V Lázních Bohdaneč se rozhořel spor mezi vlastníky pozemků, na kterých stojí 400 let stará alej, a ekology. Majitelé chtějí alej ze třetiny vykácet. Stromy jsou podle nich už nebezpečné. Ochránci přírody ale tvrdí, že důvodem kácení je rozšiřování silnice. Mezi stromy jsou navíc podle ekologů i zdravé kusy.

„Stávající stromy ohrožují účastníky silničního provozu, ať už to jsou motoristé, nebo cyklisté, kterých je v této lokalitě poměrně dost,“ uvedl František Weisbauer, arborista, SÚS Pardubického kraje.

Stromy zřejmě vysázeli ještě Pernštejnové. Podle ekologů chtějí majitelé alej z dubů a lip vykácet jen proto, aby mohli rozšířit silnici. Podle nich stromy navíc dlouho zanedbávali. K zemi by jich mělo padnout více než padesát z celkových sto padesáti. Některé kmeny mají po obvodu až pět metrů. „Je skutečně potřeba udělat podrobný průzkum, dobře to zhodnotit, a pak teprve dát nějaké požadavky na kácení,“ uvedl Jaroslav Svoboda ze sdružení Chráníme stromy.

Ochránci přírody sepsali petici a chtějí se obrátit i na veřejnost a úřady. Městský úřad v Lázních Bohdaneč už si nechal vypracovat odborný posudek. „Vůbec není rozhodnuto o tom, kolik stromů budeme kácet, ani o ošetření těch stromů,“ uvedl Alfréd Mede, vedoucí odboru rozvoje města, Lázně Bohdaneč. Úředníci chtějí o osudu prastaré aleje rozhodnout nejpozději do konce září.

Lázně Bohdaneč žijí sporem o letitou alej (zdroj: ČT24)