Předběžné šetření ČIŽP v Lovosicích odhalilo nebezpečné látky

Lovosice - Inspektoři životního prostředí našli v Lovosicích podle předběžného šetření množství vysoce nebezpečných látek. Zdevastovaný průmyslový areál uprostřed města kontrolují po upozornění radnice. Místo s největší pravděpodobností čeká sanace za desítky milionů korun. Odhalení viníka současného stavu ale komplikuje propletenec vlastnických vztahů z minulosti.

Za zdmi bývalé chemické továrny v centru Lovosic, kde zůstávají kontejnery s vyřazenými chemikáliemi a nebezpečné látky vytékají z barelů, se v těchto dnech pohybují pracovníci dekontaminační firmy v ochranných oblecích. „Jsou tam jednak velké objemy látek, které přímo ohrožují podzemní vodu. V místní laboratoři ale byly nalezeny i chemikálie, které jsou vlastně jaderné materiály, slabě radioaktivní,“ uvedl Jakub Kanta ze společnosti Dekonta.

Místo bude zřejmě nutné sanovat, viník znečištění se hledá

Oficiální závěry, včetně informací o tom, kolik kterých nebezpečných látek v areálu je, má mít inspekce příští týden. Už teď je ale téměř jisté, že areál bude třeba rychle vyklidit a hlavně sanovat. „Pokud se potvrdí podezření na kontaminaci půdy, případně podzemních vod, tak samozřejmě zahájíme správní řízení, na jehož konci může čekat provinilce pokuta ve výši milionů korun,“ uvedla Simona Cigánková, mluvčí České inspekce životního prostředí.

Najít toho, kdo za toxickým stavem stojí, nebude jednoduché. Areál původně patřil Severočeským tukovým závodům, později se v rámci privatizace převedl na Setuzu. Současným vlastníkem areálu je společnost Wowitra. Ta se ale k nebezpečným látkám uvnitř bývalé továrny příliš vyjadřovat nechce.

Co bude dál s jedy uprostřed devítitisícových Lovosic, teď nikdo neví. Starostka si chce počkat na oficiální závěry inspekce, že by chybovalo město, odmítá. „V podstatě tam už proběhlo několik místních šetření. Já si doopravdy nemyslím, že by tam bylo něco zanedbané,“ uvedla Lenka Lízlová (ČSSD), starostka Lovosic. Pokud se nenajde viník, který jedy v areálu uskladnil, spadne nákladné vyčištění právě na město Lovosice. To může požádat o peníze ještě kraj.

Jedy v centru Lovosic (zdroj: ČT24)