Srážka vlaku se stádem za sebou zanechala 17 mrtvých býků

Olomouc - Na trati mezi Moravským Berounem a Dětřichovem nad Bystřicí na Bruntálsku se večer srazil osobní vlak se stádem krav. Pří srážce zahynulo sedmnáct zvířat. Cestujícím se nic nestalo, musela je ale evakuovat náhradní vlaková souprava. Místo nehody totiž není jinak dostupné.

Nehoda se podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala stala po desáté hodině večer „Nehoda se obešla bez zranění. Provoz na trati byl přerušen a obnoven až dnes ve 2:45,“ uvedl Drápal. Škoda na vlaku podle něj dosáhla zhruba 100 tisíc korun.

Na místě zemřelo 17 mladých býků. Podle krajské policejní mluvčí Marty Vlachové zvířata majiteli utekla. „Krávy utekly z Bruntálska z oploceného pozemku. Zjišťuje se, proč utekly,“ řekla Vlachová.

Na místě zasahovali i hasiči

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského musely dráhy kvůli nehodě vypravit v noci na trase náhradní autobusové spoje. „Cestující z vlaku byli evakuováni náhradní soupravou do Moravského Berouna. Komunikace poblíž nebyla, kvůli vyšetřování musel vlak zůstat na místě,“ řekl Šťáhlavský.

  • Srážky se zvířaty na tratích nejsou výjimečné, většinou ale nejsou v tak velkém rozsahu. Inspekce zaznamenává střety například s ovcemi, krávami, ale i s koněm. Každoročně jde maximálně o desítky případů.