Unikátní lékařský zákrok je nadějí pro pacienty s rakovinou jater

Ostrava - Lidé, kterým rakovinové bujení zasáhlo játra, dostali novou šanci. Lékaři ostravské fakultní nemocnice dnes jako první v zemi pacientovi odstranili speciální chirurgickou metodou všechny metastázy. Úspěšnost této metody má potvrdit celosvětová studie, která zahrne 80 pacientů. První výsledky by měly být známé už za rok.

Dušan Procháček začal mít před rokem bolesti břicha. Kolonoskopické vyšetření ukázalo, že má nádor v tlustém střevě. Lékaři mu odoperovali 20 centimetrů tlustého střeva a následovala chemoterapie. Před několika týdny se ale ukázalo, že nádorové bujení proniklo do jater. Lékaři se u něj rozhodli přistoupit k metodě, kterou zatím na světě vyzkoušeli jen u 45 lidí.

Metastázy v levé části jater odstranili, do pravého laloku zastavili přívod krve a následně jej vyoperovali. „Víme, že ten levý jaterní lalok, který zůstal bez metastáz, váží aktuálně 807 gramů, umožní už teď normální život,“ uvedl Pavel Zonča, primář cirurgické kliniky, FN Ostrava. 

Zákrok provedl profesor Mathé z kliniky v Essenu. Ta je totiž zapojená do celosvětové studie, která má prokázat úspěšnost této nové metody. Metoda je vhodná i pro pacienty, kteří mají v játrech i několik desítek metastázových ložisek. Lékaři ostravské FN už teď vědí minimálně o dvou lidech, kteří jsou na novou metodu vhodní, na sál by se měli dostat v září.

Lékaři v Ostravě provedli unikátní operaci jater (zdroj: ČT24)