Starý Jičín hledá majitele soch a křížků

Starý Jičín (Novojičínsko) – Ve Starém Jičíně hledají radní majitele padesáti soch, křížků či kapliček. Obec se o ně sice chce starat, ale bez určení vlastníka další peníze investovat nehodlá. Pokud se půl roku nikdo nepřihlásí, propadnou stavby obci. Řeší se ale i kuriózní případy: v Jeseníku nad Odrou hledali třeba majitele rybníka.

Památník bratrancům Veverkovým v místní části Starého Jičína Starojická Lhota. Vynálezcům ruchadla ze středních Čech jej postavili lidé z vděčnosti za ulehčení dřiny na poli. Právě tento pomník a ještě zhruba pět desítek soch či křížků ale teď naopak přidělává práci úředníkům. Obec by je chtěla opravovat, neví ale, komu patří. „Nyní, když není jasný majitel, tak není legální financování těchto oprav. Jak se majitel najde a určí, financování už je zase jednodušší,“ uvedl starosta Starého Jičína Rudolf Hrnčíř (ČSSD).

Na výzvu se už ozvala rodina, jejíž předkové postavili jeden z křížů. Drtivá většina ostatních drobných objektů ale zřejmě na konci roku skončí ve vlastnictví obce. Podle odhadů existují jen na severu Moravy až tisíce podobných staveb bez majitele. „Většinou nechali celé to dílo zaplatit různí mecenáši a donátoři. A většinou se tyto sochy opravovaly na základě různých darů od různých osob, které k nim měly spíše citový vztah,“ vysvětlil historik Muzea Novojičínska Radek Polách.

Podle památkářů nastal zlom v 50. letech, kdy občanský zákoník změnil zavedenou praxi, že majitelem pozemku a stavby musí být tatáž osoba. A protože křížky nebo boží muka nejsou zapsány v katastru nemovitostí, vlastníci parcel o ně většinou nemají zájem. „Bylo by teoreticky možné dohledat, kdo tehdejším vlastníkem byl. Ale neděje se to, přistupuje se k tomu spíše tak, jak k tomu přistoupil Starý Jičín,“ tvrdí památkářka NPÚ Ostrava Marta Koubová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

A nejsou to jen křížky nebo sochy. V nedalekém Jeseníku nad Odrou hledali od podzimu majitele rybníka v místní části Blahutovice. „V těchto lhůtách se nikdo nepřihlásil. V současné době zpracováváme geometrický plán, aby poté mohla obec stavbu hrází rybníku vlastnit,“ komentuje situaci místostarosta Jeseníku nad Odrou Libor Macháč (SNK).

Do obecního majetku už dříve přešly dvě kapličky v Hladkých Životicích, o které se nikdo nehlásil. Podle památkářů mají o drobné památky aktivní zájem zhruba dvě třetiny obcí. V těch ostatních odkazují radní hlavně na nedostatek peněz na opravy.