Jednotná městská policie ohlídá tři města na Chrudimsku

Skuteč/Luže/Proseč (Chrudimsko) – Tři města na Chrudimsku budou mít od zítřka společný sbor strážníků s přesným rozvrhem, kde a co budou hlídat. Experiment má omezit vandalismus a další drobnou kriminalitu. A bude stačit jediná služebna.

Strážník Jiří Stuna hlídá pětitisícové město Skuteč na Chrudimsku už dvanáct let. Poslední roky ho má na starosti se svým kolegou, ten je však dlouhodobě nemocný. „Je to problém zejména z pohledu taktiky zákroku. Nemáte svědka, takže i problém důkazní nouze,“ vysvětluje vrchní strážník Městské policie Skuteč Jiří Stuna.

Město Luže mělo svou stálou policejní stanici naposledy za první republiky. Od té doby tady policisté měli občas úřední den, nikdo tu ale na pořádek dlouhodobě nedohlíží. Absence strážníků má své důsledky: v posledních letech tady řeší problémy s vandalismem. „Každou chvilku se stane, že to tady někdo něčím pokreslí a je tu taky permanentní nepořádek. Vidíte, že je to tady ulomené, támhle to zase někdo skopl. Je to docela problematické,“ povzdechl si starosta města Luže Radek Zeman (nestr.). A město Proseč – ani tady policejní služebna není. „Začínalo to zastávkami a pokračovalo ničením osobního majetku místních lidí,“ tvrdí obyvatelé Proseče.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Všechna tři města jsou od sebe vzdálena maximálně do dvaceti kilometrů. Od září je bude kromě silnic spojovat i společný projekt – jednotná městská policie. „Sousední města Luže a Proseč chtěly zřídit městkou policii a i kdyby zřídily dvoučlennou městskou policii, tak by daly milion 200 tisíc ročně do dvou strážníků,“ uvedl starosta Skutče Pavel Novotný (KDU-ČSL). Pro tři města bude pracovat sedm strážníků, vždy po dvoučlenných hlídkách. Náklady na téměř nepřetržitý dohled budou pro všechny tři radnice kolem milionu korun ročně. „V každém městě by ta hlídka měla strávit průměrně třetinu času denně,“ dodal Radek Zeman.

Strážníci budou mít služebnu ve Skutči a šéfovat jim bude právě Jiří Stuna. Pokud se projekt osvědčí, v budoucnu by se do něj mohly připojit i další menší města v okolí.