Hlučínsko je stále výbušné

Bolatice (Hlučínsko) – Stovky tun munice z druhé světové války leží pod zemí na Hlučínsku. Granáty a miny, které v oblasti zůstaly po bojích při osvobozování Československa, jsou velmi nebezpečné. Podle pyrotechniků můžou při nárazu explodovat.

Hledá hlavně knoflíky z uniforem, místo nich však Ladislav Bilavčík běžně v lese nachází miny a granáty. Nic z toho si ale domů vzít nesmí. Na místo musí hned přivolat policii a nalezenou munici pak mají na starost pyrotechnici. Jen loni ve skladu na severu Moravy skončilo přes 700 kusů válečné munice. Ta nejnebezpečnější se ale musí zlikvidovat co nejdříve. „Veškeré mechanismy, které tu munici zajišťují, jsou odjištěné. Ta munice je stále velice nebezpečná,“ vysvětlil Marek Němec z Pyrotechnické služby PČR, Expozitura Frýdek-Místek.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Na asi největší nález natrefil pan Bilavčík před třemi lety. V lese v Bolaticích našel kostry dvou německých vojáků. „Podle toho, že hlavu měl pokrčenou a přilbu vedle, jsem usoudil, že ho někdo tahal. Když se to tady odkopalo, ležel pod tím další voják,“ vzpomíná amatérský hledač Ladislav Bilavčík.

Ostatky nalezených vojáků převezli odborníci na vojenský hřbitov do Chebu. Hledač je však přesvědčený, že v zemi nebyli sami. Policie mu však další kopání nepovolila, exhumaci může provést jen Lidový spolek pro péči o německé válečné hroby. Zástupce spolku v Kasselu Lubomír Ptáček však další nálezy nepředpokládá: „Podklady, že by tam leželi další vojáci, nemáme. Ale může se stát, že všechno nebylo zaznamenáno.“

Ladislav Bilavčík přesto doufá, že zástupci lidového spolku přijedou bolatický les brzy důkladně prohledat. Vedení obce by ale bylo radši, kdyby už k dalším průzkumům nedošlo.