Očistu Labe zdržuje zákon o veřejných zakázkách

Ústecký kraj – Řeka Labe bude po povodních vyčištěná nejdříve příští rok. Správce řeky zdržuje zákon o veřejných zakázkách. Starostové i loďaři mluví o obecném ohrožení.

Dělníci dokončují opravu lodě, která ztroskotala poblíž Ústí nad Labem. V trupu už nemá díry, náklad však vozit nebude. V řece jsou totiž po povodni nejméně dvacet centimetrů vysoké nánosy. „Plavba při současných vodních stavech není technicky možná,“ je přesvědčený spolumajitel společnosti EVD, které loď patří, Lukáš Hradský. Úklid by se podle odborníků urychlil, kdyby se o něj mohlo podělit víc firem. „Neumožňuje nám to zákon, protože zakázka se dělit nesmí. Takže postupujeme podle zákona,“ vysvětlil Jiří Mach ze společnosti Povodí Labe. Například v úseku od Ústí nad Labem ke státním hranicím získá zakázku za 50 milionů jedna firma.

Správci řeky připravují detailní projekt, vítěz soutěže by mohl být jasný v listopadu. Úklid tedy začne až více než půl roku po povodních. „Celá situace vykazuje znaky obecného ohrožení, protože každá další povodeň bude daleko větší díky nánosům v řece,“ dodal Lukáš Hradský.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

V Křešicích na Litoměřicku způsobila červnová povodeň škody za 230 milionů. Vody bylo víc, než dokázaly zadržet protipovodňové stěny. „Okraje jsou zanesené bahnem, koryto neplní svou funkci. Nemůžeme se tak divit, že nám to hodně centimetrů, možná i přes metr, vody tady u nás v případě povodní přidá,“ doplnil starosta Křešic Václav Kovařík (ČSSD). Podle správců řeky je v množství nánosů každá povodeň jiná. Ta červnová je srovnatelná s velkou vodou z roku 2006. „Po povodni v roce 2006 se všechno uklidilo asi v roce 2009,“ uzavřel Jiří Mach.

Loďaři spolu se starosty chtějí vyvolat jednání s ministerstvy a hledat cesty, jak úklid urychlit.