Místo začátku sezony ozvláštní nová jesenická expozice až její konec

Jeseník – Novou expozici o geologii otevře Vlastivědné muzeum Jesenicka během září. Stane se tak tedy na konci letní turistické sezony namísto jejího začátku, jak muzeum původně plánovalo. Podle jeho ředitelky je to proto, že stavební firma expozici nestihla včas dokončit. Podle vedení společnosti ale za zpoždění může muzeum, které nemělo řádně připravené některé technické podklady. Olomoucký kraj je ale připraven vymáhat smluvní penále, které již činí 2,7 milionu korun.

Vlastivědné muzeum Jesenicka na jaře zahájilo velkou propagační kampaň na novou interaktivní geologickou expozici nazvanou Spirála času Země. Když se ukázalo, že nebude možné otevřít ji v ohlášeném termínu 19. června, muselo ji zrušit. Návštěvníci muzea na novou expozici čekají dodnes. „Dílo dosud nebylo předáno firmou Horstav, termín měl být 27. května. Přišli jsme o dost peněz na tržbách, jsme poškozeni i na pověsti,“ uvedla ředitelka muzea Veronika Rybová. Expozice nemohla být otevřena v termínu kvůli problémům s audiovizuální technikou a grafikou.

Podle stavební firmy ale může za zdržení především samo muzeum. „Nebyly tam vyjasněny technické parametry zvuku a všechno se to projektovalo a vyvíjelo za provozu. Vypadá to, že už je to odladěné a bude se to už zprovozňovat. Nebyla tam součinnost ze strany objednavatele, zadání bylo nejasné,“ shrnul jednatel společnosti Horstav Michal Horák. Zdůraznil, že firma expozici dokončí během září.

Zřizovatel vlastivědného muzea Olomoucký kraj přesto bude vyžadovat penále, které podle ředitelky Rybové činí 30 tisíc korun denně, celkem tedy již 2,7 milionu. „Předpokládám, že to bude muset zaplatit. Pokud to nezaplatí dobrovolně, tak to určitě budeme vymáhat,“ řekl náměstek hejtmana Radovan Rašťák. „Zdá se, že firma zásadním způsobem podcenila především odbornou stránku vybavenosti expozice. Je to nyní na firmě, jak se k tomu postaví. Trápí nás to stejně jako vedení muzea. Jediná možnost by byla odstoupit od smlouvy. To dílo je však před dokončením, nebylo by to rozumné,“ dodal.

Nová expozice provede návštěvníky po spirále zachycující vznik a vývoj země a zároveň geomorfologický vývoj Jesenicka. Součástí expozice mají být filmy, dokumenty BBC, fotografie, sbírkové předměty i modely. Zajímavostí je projekce na model ledovce. Expozicí bude provázet hlas herce Arnošta Goldflama.