Soud s plzeňským náměstkem pokračuje, státní zastupce se znovu odvolal

Plzeň – Náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS) půjde znovu k soudu. Na krajskou úroveň se totiž opět odvolal státní zástupce poté, co okresní soud Runda podruhé osvobodil v případu údajné krádeže fotoaparátu. Dvojice aktivistů, která Runda kritizovala, podala trestní oznámení již předloni. Policie zprvu případ řešila ve zkráceném řízení, nakonec však trvalo téměř rok, než se vůbec začal projednávat.

Okresní soud Plzeň-město náměstka Runda již loni zprostil obžaloby, krajský soud mu však případ vrátil. Letos koncem června okresní soud zopakoval svůj původní verdikt, ani tím však případ neskončil. „Odvolání v neprospěch obviněného jsme podali 20. srpna,“ uvedla náměstkyně z Okresního státního zastupitelství v Děčíně Růžena Mašatová.

Podle obžaloby vzal Petr Rund tehdy čtyřiadvacetiletému Jakubu Jahlovi fotoaparát se slovy, že jej dostane zpět na konci školního roku, sedl do auta a odjel. Incident se údajně stal před plzeňskou radnicí, Jahl, který společně s dalším aktivistou Runda dlouhodobě kritizoval, před radnicí opakovaně pořádal petiční akce a ten den údajně požadovali po Rundovi smlouvy na městské zakázky. Rund tvrdí, že fotoaparát neukradl. Podle politikova obhájce Libora Michalce je případ založen jen na tvrzení proti tvrzení, neexistují přímé důkazy, skutek neprokazuje ani záznam z kamerového systému. Advokát Michalec naopak označil aktivisty za levicové extremisty, kteří cíleně brojí proti Rundovi, a poukázal na Jahlovy přestupky, za které byl trestán – počmárání pomníku Díky, Ameriko! a zveřejnění části soudního spisu.

Případ začala policie řešit ve zkráceném řízení, vše se ale protáhlo – nejprve byl předán z Plzně na policii do Tachova, dozor nad případem dostalo děčínské státní zastupitelství. Právní zástupce Michalec potom prohlásil, že byl případ veden nestandardně, Petr Rund následně řekl, že za celou kauzou vidí politický boj.