Dělníci obsadili „menší“ dálnice, méně pruhů má D2 i D5

Brno/Plzeň – Takřka pod mikroskopem se ocitly opravy dálnice D1, kde probíhá tzv. modernizace několika částí mezi Prahou a Brnem a navíc drobnější opravy vozovky. V jejich stínu začaly rozsáhlé opravy i na dalších dálnicích, dnes Ředitelství silnic a dálnic zahájilo práce na dálnici D2 a na dalším úseku již rozkopané D5. Opravy potrvají v případě D5 do října, v případě D2 až do prosince.

Rekonstrukce vozovky dálnice D2 začala dnes na dvou místech – mezi 16. a 19. kilometrem u Hustopečí a mezi 42. a 49. kilometrem u Břeclavi. U Hustopečí zůstanou dělníci do 1. prosince, u Břeclavi ještě o dva dny déle. Na obou místech bude mít oprava několik etap, ŘSD totiž nechá opravit kromě povrchu vozovky také středová svodidla. Postupně se tedy bude měnit režim provozu, vesměs se ale musí řidiči připravit na to, že v každém směru jim zbude pouze jeden jízdní pruh. „Do uzavírky se musí řidiči postupně řadit ze dvou jízdních pruhů do jednoho, přičemž musí zachovávat pravidlo zipu, tedy střídavého řazení. To je jedna z výrazných podmínek plynulého a bezpečného průjezdu uzavírkou,“ podotkla mluvčí silničářů.

Práce na D5 se nově rozšířily mezi 61. a 67. kilometr k Rokycanům. „Provoz ve směru od Prahy na Rozvadov bude na 61. kilometru sveden do protisměru a na 67. kilometru převeden zpět do původního pruhu, přičemž sjezd i nájezd na město Rokycany, tedy exit 62, bude v tomto směru na Rozvadov zcela uzavřen,“ popsala krajská policejní mluvčí Jana Tomková. Ve směru na Rozvadov se mohou auta rozprostřít do dvou jízdních pruhů, v opačném směru pouze do jednoho. Práce u Rokycan potrvají do konce září. Kromě rokycanského úseku se na D5 již od srpna pracuje mezi 33. a 42. kilometrem u Cerhovic. Provoz je veden v každém směru jen jedním pruhem, omezení potrvá do 9. října.