PPF požádala o povolení k demolici svého hotelu Praha

Praha – Skupina PPF podala žádost o povolení k odstranění hotelu Praha. Praha 6 teď musí rozhodnout, kudy se bude při demolici odvážet materiál, hygienická stanice se zase bude zabývat hlukovými limity. Místo hotelu otevřeného v 80. letech minulého století chce PPF vybudovat soukromý park a nový areál své školy Open Gate.

PPF, která kvůli svému rozhodnutí hotel zbourat čelila kritice části odborné veřejnosti, se chystá na poslední krok – samotnou demolici. „Žádost o vydání povolení k odstranění stavby byla podána v minulých dnech,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši.

Podání žádosti neznamená, že se ihned začne bourat, radnice musí například rozhodnout, kudy budou k hotelu jezdit nákladní auta. Kdy úředníci rozhodnou, nechtěl mluvčí Halmoši předjímat. „Ale jsou zákonné lhůty, ve kterých budeme postupovat,“ poznamenal.

Hotel koupila finanční skupina PPF, která v červnu oznámila, že na jeho místě bude veřejnosti nepřístupný park školy Open Gate. Od té doby se konalo několik protestních akcí a odborná veřejnost se vyslovila pro zachování hotelu. Ministerstvo dostalo návrh k prohlášení hotelu za památku letos v únoru, v červnu však oznámilo, že řízení nezahájí.

Ani odborníci se ale neshodnou na tom, zda je vhodné Hotel Praha zbourat, nebo naopak zachovat. Podle historika architektury Ladislava Zikmunda-Lendera je Hotel Praha nutné posuzovat ze dvou rovin – jednak z pohledu toho, že se jedná o zachované dobové svědectví, přičemž unikátní jsou zejména interiéry hotelu, které ve stejném rozsahu a umělecké kvalitě u nás téměř nemají obdoby, a za druhé z hlediska nadčasovosti budovy a jejích architektonických a uměleckých hodnot. Historik architektury Zdeněk Lukeš je přesvědčen, že budova nesplňuje charakter kulturní památky. „Považuji ho za průměrnou stavbu. Víc mi vadí ten urbanismus, protože ta budova je umístěna mezi rodinnými domy na Hanspaulce, je to monstrum mezi drobnou architekturou,“ uvedl již dříve Lukeš.

Vydáno pod