Smrtící jez v Loučovicích nikomu nepatří

Loučovice - Jez na Vltavě v Loučovicích, pod kterým se v srpnu utopili tři lidé, nemá vlastníka. Kriminalisté zkoumají jeho stav, nenašli ale žádné záznamy o jeho údržbě, jez dokonce chybí i v obecních plánech. Podle správců povodí v minulosti patřil papírnám, ty ale skončily v konkurzu a od té doby se k němu nikdo nehlásí.

Podle starosty Loučovic Jana Kubíka (nez.) jez nefiguruje na žádném listu vlastnictví, majitele nevypátrali ani kriminalisté. Od té doby, co jeho původní majitel, Papírny Vltavský mlýn, před třemi lety zkrachoval, se o jez nestará. 

To stálo v srpnu život tři lidi. Pod jezem se utopili otec se synem, které stáhl pod hladinu vodní vír. Muž, který jim skočil na pomoc, zemřel později v nemocnici. Jez je nebezpečný i podle hasičů, sami měli v proudu problémy.

Podle vodohospodářů byla v pravé části jezu asi třiceticentimetrová díra, jeden z trámů pravděpodobně uhnil a voda ho odnesla. I když jim stavba nepatří, opravili ji. „Stará hradidla jsme vyndali a dali jsme tam nová,“ řekl Zdeněk Zídek z Povodí Vltavy. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Zatím není jasné, zda někdo zanedbal údržbu. Policie čeká na posudky a současně dál hledá majitele. 

Situaci chce vyřešit loučovická radnice. Pokusí se jez získat do vlastnictví a pak ho předá správcům povodí. „Doufáme, že Povodí Vltavy se k tomu postaví a jez si vezme do vlastnictví,“ uvedl starosta Kubík.

Pro příští sezonu zatím starosta chystá jen jedno opatření: při zvýšeném průtoku tam koupání zakáže a jez budou opět hlídat policisté.