Jirkov poprvé v historii otevřel městské gymnázium

Jirkov - První městské gymnázium v dějinách Jirkova poprvé otevřelo své prostory studentům. Ředitel původního soukromého gymnázia odešel do důchodu a společnost s ručením omezeným nechtěl dál nikdo provozovat. Škole proto hrozil zánik.

Vedení Jirkova stálo před nelehkým rozhodnutím - buď nechá školu padnout a žáci budou muset dojíždět do gymnázií v okolních městech, nebo ji vezme pod svá křídla. Třicetitisícové město si podle starosty Radka Štejnara (ČSSD) gymnázium zaslouží a provoz školy prý městský rozpočet zásadně nenavýší. „Určité zvýšené náklady jsou, nicméně to není nijak dramatické. Berme to tak, že máme prázdnou budovu, o kterou se stejně musíme starat,“ konstatoval Štejnar.

Další úspora bude ve vedení gymnázia, střední školu povede dosavadní ředitel místní základní školy Martin Reihs. Ten se ode dneška musí vypořádat se zdvojenou funkcí. „Do této doby jsem se řídil legislativou pro základní školy, teď se musím přeorientovat na střední školu,“ poznamenal.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Historicky první městské gymnázium v Jirkově dnes přijalo třináct nových žáků. Ředitel školy věří, že se jejich řady ještě podaří rozšířit.

Radnice hodlá dál postupně investovat do rekonstrukce budovy a výbavy učeben. Oproti soukromému gymnáziu má to městské pro budoucí žáky nespornou výhodu - není potřeba platit školné ve výši deset tisíc korun za školní rok.